Реклама / Ads
1| 2596 |31.05.2023 НОВИНИ

Проф. Н. Габровски: Невронауките се развиват светкавично, с имплантите на Мъск ще се помогне на много хора

.
Източник: БГНЕС
”Видимостта, която се дава на имплантите, по които работи компанията на Илън Мъск - Neuralink - е много голям шанс част от невронауките да се придвижат много по-бързо напред, отколкото е било в представите ни до преди няколко дни.”
 

Това заяви неврохирургът пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Николай Габровски.

 

"Имплантите, с които Мъск ще започне да прави експерименти, ще се опитва да ги имплантира при хора и за които е получил разрешение, на практика съществуват от доста време. Фактически от много време учените в областта на невронауките се мъчат да извлекат сигнал от нашия мозък, който директно да може да осъществи контакт с някакво външно устройство като компютър. Става дума за т.нар. brain–machine interface (BMI) - да се направи комуникация между мозъка и машината", коментира специалистът.

 

По думите му в графична среда човек комуникира с компютъра като му посочва папки, файлове и машината си превежда и разбира какво искаме. Според експерта огромна научна енергия е насочена към това да успеем да извличаме подобни команди директно от мозъка. 

 

"Чрез BMI ще се помогне изключително много на хора, които са инвалидизирани заради прекъсване на гръбначния мозък и не могат да движат крайниците си", смята проф. Габровски. "Благодарение на нещо подобно, те биха могли да управляват компютър, екзоскелет или да карат специализирани машини да вършат различни неща за тях", уточни той.

 

"В основата е принципът на извличане на сигнал от мозъка. Всичко това и доскоро беше много трудно и почти невъзможно, а причината е, че нашият мозък е една базирана и на електричество машина. А електрическите сигнали, които има при работата на невроните и връзката между тях и подаването на сигнали помежду им, са изключително слаби. Да бъдат извлечени тези сигнали е много трудно и е голямо научно предизвикателство", отбеляза ученият.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8320 |30.05.2023 Проф. Дайнов: Блатните орки в атака . 11| 2968 |30.05.2023 Проф. Александър Маринов: Трудно бих дал съвет на Радев за третия проучвателен мандат . 6| 3608 |30.05.2023 Проф. Пламен Киров: Реакцията на президента беше очаквана, всичко беше премислено и доста точно режисирано . 0| 2972 |30.05.2023 Ще има лято. От 2 юни частично, от 8-10 - напълно, обеща Проф. Рачев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads