Реклама / Ads
21| 5650 |23.09.2008 НОВИНИ

Професията журналист в България е рискова

.
Обявиха го политици от всички партии и побързаха да поискат бързо разследване; колегите и приятелите на Оги пък изразиха готовност незабавно да дарят кръв.
 

 

Криминалистите от столичното Четвърто РУ на МВР разпитват персонала на ресторант “Кипарисите”, които снощи са били на смяна около 22.50 часа, когато пред заведението беше нападнат и пребит главният редактор на “Фрог Нюз” Огнян Стефанов. Разследването няма свидетелски показания, които да потвърждават  информацията, че нападателите са спрели Стефанов, попитали са го за името му и са се представили за полицаи. В близост до мястото на нападението обаче няма охранителни камери, от които би могъл да се изземе запис.

Органите на МВР се обръщат към всички граждани, които имат информация за инцидента и могат да помогнат на разследването, да позвънят на тел. 166 или в най-близкото полицейско управление. Анонимността им е гарантирана.

Frognews.bg напомня, че към 22.50 часа снощи на бул.”Петко Каравелов” 38 в столицата, пред ресторант “Кипарисите” беше зверски пребит журналистът Огнян Стефанов. Това се случило, когато той излизал от заведението и се отправил към автомобила си. Нападнали го четирима неизвестни в тъмни дрехи и шапки, които са го били с с чукове и метални прътове. 

Литър и половина кръв е била прелята на Огнян Стефанов днес. През целия ден негови приятели и колеги се обаждат, за да предложат да дарят кръв. Не закъсняха и реакциите на политическите партии:

ПП ГЕРБ изразява своето възмущение от поредното нагло посегателство на престъпния свят срещу свободата на словото и разследващата журналистика в Република България, се казва в декларация от партията. "Снощният нечовешки акт на насилие над главния редактор на Интернет изданието “Фрог Нюз” Огнян Стефанов за пореден път показва безсилието на правителството пред реалните проблеми на българските граждани. Ефективността на една система за сигурност личи тогава, когато тя успява да гарантира живота и на гражданите, и на медиите, и на опозицията, а не само на управляващите. А поредната втора неефективна реформа доказва точно обратното. В последните дни стана ясно, че състояние на системата за сигурност и обществен ред, в момента допуска критични ситуации, поради неспособност да изпълнява своите основни професионални задължения. Под ръководството на министър Михаил Миков МВР не може да защити българските граждани от посегателствата на уличната и организираната престъпност. Днес, стана ясно, че то не може и да гарантира и живота на българските журналисти и свободата на словото в страната”, пише в декларацията. 

СДС осъди покушението срещу Огнян Стефанов и оповести, че ще използва всички законови възможности за натиск върху отговорните институции за разкриване на поръчителите и извършителите, съобщиха от пресцентъра на синята партия. “Това нагло престъпление не трябва да остава в графа „неразкрити”, се казва в изявлението и се добавя, че МВР харчи твърде много пари, за да следи гражданите, но очевидно не следи и контролира организираната престъпност. В България няма сигурност за хората, добавят от СДС. 

Политическият съвет на партия “Ред, законност и справедливост” също остро осъди вандалския побой над журналиста Огнян Стефанов. Яне Янев и група народни представители от опозицията са изготвили декларация на Народното събрание във връзка с побоя, която ще бъде внесена за гласуване и приемане на утрешното пленарно заседание на парламента.

Парламентарната група на Коалиция за България оценява като акт на насилие и жестокост нападението над Огнян Стефанов, казват в декларация от групата. "Недопустима е подобна саморазправа с журналист. Такива методи за заглушаване на истината нямат място в съвременното общество. Изразяваме съпричастност към тревогата на близките на Огнян Стефанов. Настояваме за бързо изясняване на случая, както и за адекватни наказания на виновните. Нападението над Огнян Стефанов е провокация и пореден опит за дискредитиране на институциите", дословно се казва в декларацията. 

"Какъвто и да е мотивът на извършителите, всяко посегателство срещу журналисти заслужава порицание. Надяваме се извършителите да бъдат заловени и да бъдат изяснени бързо причините, довели до този случай. В същото време сме длъжни да заявим, че използването на инцидента в политическото пространство с определени тези, които водят към нагнетяване на обществено напрежение, не служат нито на добрата журналистическа практика, нито на достойното политическо поведение", оповестяват в декларация от ДПС. 

И НДСВ осъди зловещата саморазправа над журналиста Огнян Стефанов. "Това е един български гражданин, който стана обект на поредното физическо нападение, коментира говорителят на НДСВ Станимир Илчев и изрази надежда, че причините ще бъдат докрай изяснени. Илчев обяви, че професията журналист в България е рискова. НДСВ настояват незабавно да има разследване. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5204 |18.09.2008 В София живее почти една четвърт от населението на България . 7| 4793 |17.09.2008 Първото дело срещу България в Европейския съд може да стартира утре . 10| 4597 |13.09.2008 ЕС проявил критична солидарност към България . 3| 4717 |03.09.2008 П. Димитров: България разполага с излишък от еленергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads