Реклама / Ads

5| 8997 |29.06.2021 НОВИНИ

Прокуратурата пита Минеков за купен на безценица имот от страна на бившия министър

.
Проф. Велислав Минеков Източник: БГНЕС
Върховната административна прокуратура образува преписка по информация в медиите за закупен имот от бивш министър на културата в град Копривщица. Става дума за сделка, осъществена от културния министър в кабинета на ГЕРБ Боил Банов. Сигналът е подаден от гражданското сдружение ”Зограф”.

Предвид засиления обществен и медиен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.1 от ЗСВ, ВАП изиска от проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата, информация досежно наличието на план за опазване и управление на архитектурно-исторически резерват Копривщица. Териториалноустройствената защита на недвижимото културно наследство обхваща и планове за опазване и управление на недвижими културни ценности.

 

Съгласно чл.81, ал.4 от Закона за културното наследство /ЗКН/, плановете за опазване и управление се изготвят задължително за: 1. недвижимите културни ценности, включени в Индикативната листа за културното и природното наследство на Република България; 2. археологическите резервати; 3. груповите недвижими културни ценности с национално значение; 4. единичните недвижими културни ценности с национално значение - в случаите, когато се възлагат на концесия.

 

Град Копривщица е обявен за архитектурно-исторически резерват с Постановление на МС № 28 от 29.06.1971 г., обн. ДВ, бр.58 от 1971 г. Включен е в Списъка на недвижимите културни ценности (паметници на културата) с категория „национално значение“ на територията на Софийска област, съгласно ЗКН, съобразно данните от съхранявания в НИНКН Национален публичен регистър на недвижимите културни ценности, съдържащ всички актове до влизане в сила на ЗКН за статута на обекти като недвижими паметници на културата (нeдвижими културни ценности по смисъла §10, ал. 1 и §12, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗКН, и всички актове по чл.58, ал.1, чл.62, ал.1 и ал.2 и чл.65, ал.1 ЗКН).

 

Ето защо и в изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността  (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура сезира министъра на културата да упражни правомощията си и да върне информация в кратък срок.

 

Съобразно изнесени в публикациите твърдения за данъчни или друг вид нарушения, съобразявайки функционалната си компетентност, ВАП ги изпраща на ВКП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 2524 |29.06.2021 Над 4000 опита за незаконно влизане в България за 6 месеца . 7| 3915 |29.06.2021 Министър Минеков сезира Прокуратурата: Събрах много доказателства за скандалните ремонти . 5| 2939 |29.06.2021 Над половин милион недекларирани лева бяха открити на ГКПП „Капитан Андреево“ . 11| 3585 |28.06.2021 За Карадайъ Пеевски бил личен приятел, а кръгът ”Капитал” ОПГ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ