Реклама / Ads
7| 8507 |25.11.2009 НОВИНИ

Прокуратурата върна "Ковачки" в съда

.
Маргарита Немска се прояви като отличник в корекциите. Източник: Вяра Йовева
Прокурор Маргарита Немска от Софийската градска прокуратура поправи грешките си по делото "Ковачки" и го върна в съда. За по-малко от 24 часа тя успя да отстрани сериозните процесуални нарушения в обвинителния акт срещу бизнесмена.
 


Председателят на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев коментира с изненада светкавичната работа на прокуратурата, която води едногодишно досъдебно производство срещу Ковачки. Съдия Колев каза, че досега не е имало случай прокуратурата да поправи обвинителен акт за по-малко от 24 часа.

Той каза още, че ще направи проверка по изнесените в медиите факти, че съдия Александра Йорданова има дългове към "Лизингово дружество" ООД, в което един от собствениците е Общинска банка, контролирана от Христо Ковачки

Сега се очаква е рамките на три дни да бъде насрочена нова дата по делото.

Frognews.bg припомня, че вчера Софийският градски съд прекрати производството по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки и го върна на прокуратурата за доизясняване. Причината е в съществените неточности между предварителното производство и обвинителния акт.

Прекратяването на процеса и връщането на делото в прокуратурата беше поискано от адвокатите на подсъдимия Ина Лулчева и Илиян Василев. Според тях има разминавания между т.нар. обстоятелствена част и диспозитива на обвинителния акт и така е неясно за какво точно е обвинен клиентът им. Веднъж прокуратурата твърди, че го обвинява за неверни справки-декларации и дневници за покупки, а после твърди, че всъщност става дума за фактури с невярно съдържание, с които са осчетоводени никога неосъществявани сделки.

Христо Ковачки е обвинен е за данъчни престъпления в особено големи размери – укриването на 16 млн. лева от ДДС.
Обвинението е в над 100 страници и е поместено в 320 тома.

Ако Ковачки беше платил парите, можеше да се стигне до споразумение, твърдяха преди време обвинителите. Злоупотребите са извършрни чрез четири фирми на Ковачки, твърдят магистратите.

От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Ковачки е получил веднъж данъчен кредит, а след което го е платил, но в другата фирма този кредит остава, и Ковачки плаща фактически само разликата.

По време на разследването, енергийният бос създаде партия ЛИДЕР и навлезе в политиката, първо със свои представители в Европейския парламент, а в последствие и в българския.

Същевременно в пресата се появиха материали за бизнес връзки на Ковачки със сръбският престъпник Сретан Йосич, но до ден днешен нещата не са доказани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5742 |24.11.2009 Прекратиха делото "Ковачки", върнаха го на прокурорите . 33| 6673 |23.11.2009 Червеняков: Прокуратурата репресира червени . 14| 4848 |20.11.2009 Прокуратурата обвини Николай Цонев, ощетил армията с 12 млн. лв. . 15| 11179 |19.11.2009 Азер Меликов се върна в "Информационно обслужване"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads