Реклама / Ads
2| 3444 |02.08.2021 НОВИНИ

Протест за спасяване на Халите

.
Източник: БГНЕС
Тази сряда, от 18:30ч., градските активисти от „Спаси София“ организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали. Според организаторите целта е да се направи жива верига около сградата и да се покаже общественото несъгласие с намерението за превръщането ѝ в голям и безличен супермаркет.
 

„Каним всички софиянци на протест тази сряда от 18:30 ч. пред Халите, за да заявим категорично, че не искаме Халите да бъдат изцяло променени както по отношение на интериора, така и що се касае до функциите на закрит пазар”, заявява Борис Бонев, независим общински съветник. 

 

Според активистите от „Спаси София“ желанието в сградата да бъде изграден супермаркет е вредно по няколко причини. Първо, вътрешността на сградата ще претърпи сериозни промени - ще бъде изграден нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде премахнат. Два от общо четирите входа за посетители се предвижда да бъдат закрити, с което ще се наруши комуникацията на сградата с околното пространство. „Изцяло се променя и функцията на сградата - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района”, казват градските активисти.

 

Протестът и живата верига имат няколко искания отправени към различните власти. От „Спаси София“ апелират Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да бъде направен функционален и пространствен анализ за отражението върху сградата и района, а архитектурният план да бъде подложен на обществено обсъждане.

 

Миналага седмица в най-новата Фейсбук рубрика на служебното правителство „Властта говори! Открито“ министърът на културата проф. Велислав Минеков коментира превръщането на Централните хали в хипермаркет.

 

„Това, което е поставено като желание от новите купувачи е поставено отпреди 2-3 години, така че въпросът е към предишните управляващи защо не е подложено на обществено обсъждане. Това е дейност, която не засяга министерството на културата. Кой какво ще върши в собствения си имот е негова работа, с изключение на това, което е забранено от Закона. Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация. Ние ще държим да се запази изцяло фасадата, да се възстанови вътрешната конструкция и забравения фонтан вътре, който е част от стойносттта. Ние не можем да забраняваме дейност“, разясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2873 |02.08.2021 Граждани от Хасково протестират срещу поскъпването на водата . 53| 74815 |31.07.2021 Андрей Райчев: Партиите на протеста май не схващат, какво им казва Слави . 29| 23339 |30.07.2021 Протест пред президентството: Скандирания „Предатели“ засипаха ИТН след мандата . 11| 48017 |30.07.2021 Протест пред президентството днес: Нека не позволяваме проучвателният мандат да бъде изнесен за поругание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads