Реклама / Ads
3| 4477 |09.02.2017 НОВИНИ

Проучване: ГЕРБ-29,2%, БСП-28,1%.

.
Паритет между първите две политически сили БСП и ГЕРБ, ако изборите бяха сега. Това сочат данните от национално представително проучване на обществено-политическата ситуация в България, проведено в периода 3 - 7 февруари сред 1012 пълнолетни граждани. Данните представи на пресконференция директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.
 

"ГЕРБ продължава да води, но само номинално", коментира Павлов. Ако изборите бяха тази неделя, за ГЕРБ биха гласували 29,2% от имащите право на глас близо 6 млн. избиратели, а за БСП - 28,1%. Оказва се, че отговорът на въпроса кой ще финишира първи и кой втори е оставен на предстоящата предизборна кампания.

 

Юлий Павлов заяви, че към момента симпатизантите на БСП са малко по-мобилизирани от тези на ГЕРБ. Според него значението на това, кой ще бъде първи и кой втори силно се надценява.

 

"Не е важно кой ще бъде втори, а кой ще намери съюзници да управлява", посочи социологът, цитиран от Нюз. бг.  Той бе категоричен, че няма да е възможно формирането на двукомпонентна коалиция. Павлов изказа хипотезата, че е много възможно след изборите да имаме правителство на малцинството, което да управлява с подкрепата на едната от двете формации, неприемливи за участници в коалиция по вътрешно или външно политически причини.

 

Например за българския избирател участието на ДПС във властта се възприемало като "целувка със смъртта", а това на "Обединените патриоти" не се одобрявало от ЕК и Брюксел, особено в година на председателство на ЕС. За сметка на това обаче социологът констатира нарасналия апетит от страна на патриотите, които не криели своите заявки. Юлий Павлов коментира, че коалицията с "Обединени патриоти" е забранена и визира острите реакции на намеренията да се прави правителство с председателство на националистите.

 

"Те ще трябва по същия начин да дават подкрепа, без да участват в управлението", посочи Павлов. "Обединени патриоти" получават 7,5% от гласовете на избирателите. За сметка на това "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки не е част от забранителния списък с коалиционни партньори. Това е и петата формация, която според данните на социолозите, прехвърля 4% бариера и влиза в следващия 44-и парламент. Според данните "Воля" получава 5,2% подкрепа от избирателите.

 

На ръба да влязат в следващия парламент са и представителите на Реформаторския блок. Те събират 3,7% от вероятните гласуващи. Павлов направи бележката, че изследването е проведено преди напускането на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), което реално намалявало шансовете за влизане на Блока в следващия парламент. "НПСД имат около 30 хиляди избиратели. При това състояние на РБ на ръба, по-скоро това ги тласка под чертата", коментира Павлов.

 

Така, след изборите се очертавал петпартиен парламент. "Да, България", "Нова Република" и Реформаторският блок са формации, които се адресират към едни и същи избиратели, като РБ привличал най-големия дял от тях. За съжаление обаче поотделно те имат малки шансове за влизане в 44-ия парламент. Под един процент подкрепа с много близки резултати са формациите АБВ, ДОСТ, "Движение 21", Глас Народен.

 

Най-желаната коалиция според проведеното проучване е това на ГЕРБ и други десни партии с 23,5% одобрение. Коалиция между БСП и други партии получава 16,8%, коалицията ГЕРБ и "Обединени патриоти" получава 9,7% одобрение, БСП и Обединени патриоти - 9,1%, БСП и ДПС - 6,2%, ГЕРБ и БСП - 3%. Последните две коалиции на практика са невъзможни.

 

Според социолога след изборите ни очакват трудни преговори за съставяне на правителство, което нямало как да се харесва на мнозинството от българи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3849 |01.11.2016 Проучване: За Тръмп биха гласували 46%, за Х. Клинтън - 45% . 1| 3873 |24.10.2016 Ново проучване: Цецка Цачева с 10% пред ген. Радев . 0| 3619 |13.09.2016 Европроучване: Половината данъкоплатци против ”плоския данък” . 4| 6027 |03.08.2015 Проучване: Статуквото на ГЕРБ, БСП и ДПС се запазва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads