Реклама / Ads
15| 5819 |24.05.2013 НОВИНИ

Райков уреди проблема с църквата ни в Рим

.
Източник: Пресслужба Министерски съвет
Проблемите с църквата, предоставена за ползване на православните българи в Рим, са на път да бъдат решени. Черкуването в нея е възобновено.
 

Това увери служебният премиер Марин Райков след аудиенция за 24 май при папа Франциск и среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне. Райков е благодарил на папата, че българите ползват „Сан Винченцо и Анастазио" и нарече това решение на Ватикана „жест, изпълнен с икуменическо благородство".

Храмът бе даден преди 11 г. от папа Йоан Павел ІІ, но заради неразбирателство с ректора му няколко месеца българите не бяха допускани. „Сан Винченцо и Анастазио" е на пъпа на Рим, на прочутия фонтан Ди Треви.

На срещите на Райков във Ватикана днес специфичният статут на църквата е бил потвърден. По неофициална информация можем да я ползваме за служби в петък, събота и неделя и на официални празници.

Райков е съобщил на папата, че България ще изпрати посланик във Ватикана. Но не пожела да каже името му преди президентът Росен Плевнелиев да е подписал указа за назначаването му.

Папа Франциск отправи поздрав към всички българи за 24 май. „Смятам, че всички българи могат да бъдат почетени от уважението, което той изрази по отношение на нашата култура и мястото, което България заема като един от носителите на посланието за делото на св. св. Кирил и Методий", каза Райков.

Негово светейшество е подарил на премиера бронзов нож за отваряне на писма. Останалата част от делегацията е получила медал с лика на Бенедикт ХVІ. Райков подари на папата копие на обкова на Черепишкото евангелие. Двамата имат общи лични дати – родени са на 17 декември, но Райков през 1960 г., а Франциск – през 1936 г. Райков бе назначен за премиер на 12 март т.г., а ден по-късно Франциск бе избран за папа.

Традиционно българската делегация бе първа на аудиенция за 24 май. След нас влязоха македонците, съобщава Стандарт. Интересен детайл е, че Райков бе посрещнат от гвардейци, а за македонците нямаше. Причината е, че не са били ръководени от президент или премиер, обясниха вещи в протокола.

На въпрос дали българи и македонци можем да изгладим въпроса и съвместно да почитаме празника, Райков каза: „Смятам, че всички българи – както в Република България, така и в Република Македония, т.е. цялата българска нация, са наследници на посланието на Кирил и Методий. И след като споделяме обща история и общ интегритет, заедно да отдаваме почит и заедно да сме пред гроба на св. Кирил. Това е наложителен европейски подход". Премиерът призова ръководителите в Скопие „да се обърнат с лице към историческите реалности, така както българите от Република България признахме политическите реалности".

По-късно делегацията ни ще поднесе венец на гроба на св. Кирил и ще посети базиликата „Санта Мария Маджоре", където славянските книги са получили официално признание. Райков ще поднесе венец и на паметника на капитан Петко Войвода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6026 |22.05.2013 Марин Райков: Енергетиката беше пред финансов банкрут . 2| 5404 |22.05.2013 Марин Райков носи скъп дар на папата . 4| 6396 |20.05.2013 Съдът казва до месец дали Георги Райков се връща в НСО . 3| 4815 |20.05.2013 Няма да разпитват Райков за бюлетините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads