Реклама / Ads
12| 2753 |05.07.2023 НОВИНИ

Референдумът на ”Възраждане” за еврото ще пропука консенсуса за Еврозоната

.
Референдумът на “Възраждане” за запазване на българския лев може сериозно да пропука съществуващият консенсус между всички участници в процеса по приемането на България в Еврозоната.

Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев по време на заседанието на Комисията по правни въпроси, която обсъжда въпроса. 

 

Партията на Костадин Костадинов иска да попита българите съгласни ли са българският лев да бъде единствената официална валута у нас до 2043 г. - тоест влизането на страната ни в Еврозоната да бъде отложено. 

 

Димитър Радев посочи, че страната ни е постигнала сериозен напредък в присъединяването си в Еврозоната и е единствената държава, чиято валута е част от ЕРМ - 2, което е най-важното, но не и единственото условие за членство. София е на последен етап. 

 

Според гуверньора на БНБ блокирането на процеса на този етап ще има сериозни последици за страната ни и ще влоши условията за финансиране на държавата и бизнеса. 

 

Димитър Радев призова за политическа консолидация около въпроса. Шефът на БНБ изтъкна още, че нарушаването на международните договори, които България е подписала през годините и ратифицирала, ще е прецедент и ще подкопае доверието на международните партньори спрямо страната ни.

 

Междувременно днес стана ясно, че от “Има такъв народ” предлагат да бъдат намалени наполовина необходимите подписи за свикването на референдум. За задължително провеждане на референдум вече да са необходими 200 хил., вместо досега изискваните 400 хил. подписи, предвиждат внесените поправки. А за обсъждане в парламента те се намаляват от 200 хил. на 100 хил.


Предлага се още да се премахне прага за признаване на един референдум за успешен, а именно в него да участват половината от гласувалите на последните парламентарни избори, както и изискването подписката да се предава на ГРАО за проверка в електронен вид. Увеличава се и срокът за събиране на подписи – от 3 на 5 месеца.


От ИТН отхвърлиха съмнението, че внасят промените, за да улеснят провеждането на референдума за запазване на българския лев, иницииран от "Възраждане".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4101 |05.07.2023 Евробарометър: Почти половината българи подкрепят въвеждането на еврото, в Румъния 71 % . 19| 3099 |04.07.2023 Кирил Петков: Ще гласуваме против референдума на ”Възраждане”, той е незаконен . 7| 2899 |03.07.2023 Благослав Михайлов: ”Възраждане” атакуват самия модел на държавност у нас, трябва да им се налагат санкции . 37| 4390 |03.07.2023 Паралелното въвеждане на еврото с лева - провокация към ЕЦБ, хаос и членство в еврозоната на карта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads