Реклама / Ads
4| 3404 |01.03.2024 НОВИНИ

Рекорд: 30-метрова мартеница се извиси на Лакатнишките скали. Ето какво разказаха пред ФрогНюз инициаторите

.
Източник: Facebook
30-метрова мартеница грейна върху Лакатнишките скали. Традицията беше спазена за седма поредна година. Първоначално цялата мартеница е била плетена ръчно от Йорданка Тодорова от Лакатник, която е от първите инициатори на събитието. Този път тя е направена от винил, за да издържи по-дълго. Ширината ѝ е 4 метра. 
 

Тъй като скалата е отвесна и опасна, за монтирането на мартеницата обикновено се включват спасители от ПСС и алпинисти. Трима души спускат мартеницата отгоре, а трима я подават. Винилът се фиксира на катерачни клинове, които са фиксирани на скалата.


.

.

Тази година за първи път монтажът на огромната мартеница се извърши само от ПСС - Лакатник.


.

“Досега са ни помагали много наши приятели алпинисти, катерачи, които са ни близки и са ни помагали в едни или други дейности. Това са именити алпинисти като Виктор Терзийски, Александър Шакрачки. През последните няколко години те участваха във всякакви атмосферни условия - заледени, снежни, ветровити”, разказа пред ФрогНюз Мария Лазарова-Илиева, един от организаторите на събитието. 


.

.

“Днес условията бяха подходящи, но други години не е било така. Поради тази причина се изисква едно ниво на високо професионална дейност. От създаването си от Йорданка Тодорова мартеницата извървя своя път и придоби по-устойчив вид през годините, за да може да съществува без да усуква, разплита и без да губи първоначалния си естетичен вид”. 


.

“Тази инициатива се превърна в нещо като празник за селището. По този повод организираме и първомартенска изложба-базар от училищното настоятелство в село Гара Лакатник. В основното училище, макар и малко деца, но със помщта на сърцати учители се изработват различни артикули, които биват продавани и предоставяни за дарения под различна форма, всяка година с различни каузи. Тази година средствата от даренията ще отидат за облагородяване на училищния двор”, обясни Мария пред медията ни. 


Припомняме, че в края на миналата година на фасадата на физкултурния салон в лакатнишкото училище беше монтирана външна катерачна стена, която е висока десет метра.


.
Тя е част от по-широк и амбициозен проект за учебен полигон за млади алпинисти, който да дава много възможности.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4502 |01.03.2024 ПП-ДБ поканиха ГЕРБ заедно да внесат правила за антикорупционната комисия . 0| 2545 |01.03.2024 Официално: Забранява се износът на инсулин и антибиотици за деца за месец . 29| 8733 |01.03.2024 Под съпровода на My Way: Над 10 хиляди изпратиха Алексей Навални в последния му земен път /видео/ . 8| 3254 |01.03.2024 "Българи с изтърпени присъди". Калин Стоянов разкри кои са върнатите бежанци "престъпници"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads