Реклама / Ads
1| 3036 |14.10.2022 НОВИНИ

Рекордно нисък е броят на безработните през септември

.
Рекордно нисък е броят на регистрираните безработни през септември тази година, съобщават от Агенцията по заетостта.
 

Броят на регистрираните в бюрата по труда безработни през септември е 138 380. По-ниска месечна стойност на броя безработни Агенция по заетостта не е отчитала в своята административна статистика. Рекордно ниско е и равнището на безработицата в България през септември – 4,2 процента .

 

В динамиката на годишна база се наблюдава спад от 0,5 процентни пункта, а в сравнение с август т.г. има намаление от 0,1 на сто.

През месеца са регистрирани нови 22 314 безработни. Те са с 3 284 повече от предходния месец, а на годишна база се наблюдава ръст от 577 души. Други 904 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, показват данните на Агенцията по заетостта.

 

Най-търсените от бизнеса професии през септември са: преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; монтажници; персонал полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии.

 

Общо 14 376 безработни са започнали работа през септември. Работа чрез бюрата по труда откриха и 621 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите, уточняват от Агенцията. Най-голям е делът на започналите работи в сектор преработваща промишленост, следват образование, търговия, хотелиерство, ресторантьорство. 

 

Агенцията отчита също, че 2 682 безработни от рискови групи са били назначени на субсидирани работни места. Други 2 174 души работят по програми за временна заетост, а 508 – по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Статистиката за август също отчете рекордно ниски нива на безработица.

  

Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия, отчете преди дни служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3047 |12.10.2022 Мария Павлова: Рязко пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода . 0| 2862 |11.10.2022 Рекордно ниски нива на безработица отчетоха у нас . 10| 3022 |30.09.2022 ”Алфа рисърч”: Очертава се рекордно ниска избирателна активност, всеки четвърти се колебае . 1| 2871 |22.09.2022 Продължават бунтовете в Иран. Броят на загиналите расте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads