Реклама / Ads
22| 3627 |09.12.2020 НОВИНИ

ПП „Републиканци за България“- Перник с питане към екоминистъра за въздуха в града

.
Ние от политическа партия „Републиканци за България“ – Перник, получихме многобройни сигнали и оплаквания от граждани на област Перник, за системни замърсявания на атмосферния въздух, причина за симптоматични оплаквания, включващи: (i.) задух; (ii.) кашлица; (iii.) астматични пристъпи; (iv.) дразнене в очите и носоглътката и др.
 

Замърсяването на атмосферния въздух е водеща причина за заболявания по дихателната система и усложнения, причиняващи сериозни поражения върху човешкия организъм и дори смърт.

 


.

На Фигура №1 е проследен ходът на смъртни случаи с причина болести на дихателната система, в област Перник за периода 2015 – 2019 г. (на 100 000 души), съгласно официални данни на Националния статистически институт. Посочените данни са относими към: грип, пневмония, астма и други хронични болести на долните дихателни пътища.

 

Ние от политическа партия „Републиканци за България“ считаме, че чрез подобряване качеството на атмосферния въздух, е напълно възможно броят на заболели от болести по дихателната система и починалите вследствие на тях, да бъде намален. Единственият начин за това е разработване на ефективни и ефикасни мерки, на база реална информираност за причинителите на атмосферно замърсяване.

 

Въз основа на горното и водени от грижата за общественото здраве, ние изпратихме до министъра на околната среда и водите заявление за достъп до обществена информация, на основание Закона за опазване на околната среда и Закона за достъп до обществена информация.

 

В изпратеното от нас заявление, настояваме за информация, относно: 1. В област Перник, извършва ли се обезвреждане на отпадъци с код D 10 – наземно изгаряне на отпадъци и/или дейности по оползотворяване с код R1 – Използване на отпадъците предимно като гориво или друг начин за получаване на енергия; 2. Министерството на околната среда и водите, издало ли е едно или повече разрешителни за експериментално изгаряне на отпадъци в област Перник, като в случай че такива са издадени, настояваме за: 2.1. Местонахождение на площадките и съоръженията, за които е било разрешено експерименталното изгаряне на отпадъци; 2.2. Срокът на действие на издадените разрешителни; Количеството и вида на отпадъците, предвидени за изгаряне.

 

В нашето заявление настояваме и за информация, относно състоянието на атмосферния въздух, изразяващо се в брой превишения на: 1.средночасовата норма; 2.средноденонощната норма и 3.средногодишната норма – за серни оксиди, азотни оксиди и фини прахови частици 2,5 и 10.

 

Въз основа на отговора, който ще получим, ние от политическа партия „Републиканци за България“ – Перник, ще информираме гражданите за реалната ситуация и ще работим за подобряване качеството на атмосферния въздух, а от там и здравето на гражданите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3852 |05.12.2020 ПП „Републиканци за България“: Държавата не прави нищо за психосоциалната подкрепа на гражданите . 10| 3888 |04.12.2020 ПП „Републиканци за България“ сезира Сотир Цацаров за конфликт на интереси на кмет на ДПС . 16| 4635 |29.11.2020 ПП „Републиканци за България“ определи говорител, административен и международен секретар . 17| 4960 |27.11.2020 Ревизоро: Бургас може да се превърне в ”Перник 2”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads