Реклама / Ads
13| 4960 |29.08.2011 НОВИНИ

Ревизия за скандални сделки в столицата

.
София спасява заграбените терени.
 

София започва битка за връщане на отдавна заграбени общински имоти, преминали в частни ръце чрез скандални сделки, пише Монитор. Комисии от съветници ще ревизират всички договори с цел да намерят начин за разтрогването им. Това съобщи пред „Монитор” общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев. Инициативата е по идея на управляващата партия и е разписана в меморандума за София, под който герберите предлагат да се подпишат всички политически сили в местния парламент. „Става дума за постигане на консенсус и декларирането му още преди изборите. Най-важното е, че независимо от конфигурацията в следващия общински съвет партиите декларират, че ще продължат да се борят за връщането на тези имоти обратно на общината”, обясни Стойнев. Това ще е сред приоритетите на градския парламент през следващия мандат.Става дума за емблематични терени, преминали в частни ръце при предишни управления. Един от ярките примери в това отношение е къпалнята „Мария Луиза”.

В момента общината държи малко над 42% от басейна и прилежащите терени чрез дружеството си „Софийски имоти”. Останалата част е собственост на фирма „Ейнджъл” ООД, свързана с покойния бос на ВИС-2 Георги Илиев. Дружеството „Парк Мария Луиза” АД, в което влизат „Софийски имоти” и „Ейнджъл” ООД, бе учредено през 2002 г. с решение на Столичния общински съвет. Вместо с пари общината участва с апорт на земя. Самата къпалня е затворена от 2005 г. „В момента се руши, а това е знаково място, имаше време, когато там ходеха по 15 хил. души на ден”, коментира Стойнев.Друга скандална сделка, която ще се нищи, е тази със „София сити къмпани”. В активите на фирмата, създадена отново в съдружие със „Софийски имоти”,бяха прехвърлени 54 дка имоти от втора част на Южния парк. Терените се намират около музея „Земята и хората”. Земята бе прехвърлена на „София сити къмпани” с решение на Софийския административен съд през 2003 г. В управата на частното дружество бе бившият шеф на „Софийски имоти” Тошко Добрев.„Списъкът с имотите е отворен и в него могат да бъдат добавени още терени”, коментира Стойнев. Според него има няколко варианта да се търси начин за разваляне на сделките.

Единият е юристи да прегледат правната част и да се опитат да открият някакви пропуски. Другата опция е да се провери дали при сключването на договорите частниците са поели ангажимент да инвестират в имотите. Ако това задължение не е изпълнено, общината би могла да поиска обратно терените си.„Меморандумът ще бъде предложен за подпис на всички политически сили в общинския съвет около 20 септември”, заяви шефката на ГЕРБ в СОС Малина Едрева. Тя допълни, че да парафират документа ще бъдат поканени и всички участващи в кметската надпревара. До момента няма официална реакция на предложението на ГЕРБ от нито една политическа сила. „Тази битка няма да е никак лесна, много хора казват, че сделките за тези имоти са перфектни, но пък аз не вярвам, че нещо, направено от човек, не може да бъде развалено от човек”, коментира Едрева. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 9250 |29.07.2011 Ало, кучкарите! Поставят WC за кучета в центъра на столицата . 9| 4729 |04.07.2011 ДСБ подозира ДКЕВР в "пазарлъци и сделки на тъмно" . 4| 5075 |23.06.2011 ДАИ погна и маршрутките в столицата . 15| 6101 |17.06.2011 Съдия Янева призна за сделките със "Софийски имоти"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads