Реклама / Ads
23| 3142 |13.01.2023 НОВИНИ

Резников: Украйна де факто е член на НАТО

.
Украйна стана де факто член на НАТО. Западните страни, някога загрижени, че военната помощ може да се разглежда от Русия като ескалация на войната, променят своя подход на мислене. 
 

Това заяви в интервю за BBC военният министър на Украйна Олексий Резников


Пред британската медия той посочи, че е убеден, че Киев ще получи оръжията, за които призовава от дълго време, включително танкове и бойни самолети. Според Резников Украйна и Русия изглежда се подготвят за нови офанзиви през пролетта.


Руският президент Владимир Путин определи инвазията си в Украйна като екзистенциална битка срещу западните страни, които искат да отслабят Русия. Руски фигури твърдят, че се бият с НАТО в Украйна, тъй като Западът е снабдил страната с оръжия в това, което те наричат ​​агресивна война.


Украйна от години се стреми да се присъедини към военния съюз, включващ САЩ, Канада и 28 европейски държави - нещо, което Путин определи като заплаха за сигурността на Русия. Володимир Зеленски настоя за бързо присъединяване, но не е ясно дали пълноправното членство е нещо, което членовете на алианса ще обмислят сериозно дори след като войната приключи, въпреки обещанията за подкрепа.


Член 5 от Договора за НАТО гласи, че въоръжено нападение срещу всеки член трябва да се счита за нападение срещу всички.


Резников коментира и ситуацията в украинския град Соледар в района на Бахмут, където в момента се водят тежки сражения. По думите на военния министър на Украйна обстановката е "трудна", но е "под контрол". По думите на Резников бойците на ЧВК "Вагнер", които са начело на руската офанзива в района, са били използвани във вълна от атаки, довели до голям брой жертви. 


Според Резников Пригожин се интересува от възможните икономически ползи от превземането на града, дом на най-големите солни мини в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3179 |13.01.2023 ”Генезис”, еврейският Нобел, отиде при организации, помагащи на Украйна . 10| 3148 |12.01.2023 Димитър Стоянов: Военната помощ за Украйна не застрашава военните ни способности . 1| 3450 |12.01.2023 ”Ню Йорк таймс”, ”Вашингтон пост” и ”Гардиън” за смяната на руското военно командване в Украйна . 4| 2868 |12.01.2023 Руснак получи 5 години затвор. Отказва да воюва в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads