Реклама / Ads
4| 2442 |22.08.2024 НОВИНИ

ТВ-риалитито „Игри на волята“ отива в селата без вода да пълни туби за бабите. В България?

.
Кадър от Нова тв за безводието...
Шум и рекламни трели по Нова тв за началото на 6-я сезон от „приключенското риалити“ Игри на волята. Пищни екшън снимки, полуголи женски и мъжки тела привличат погледите. Водещите заемат холивудски пози и се опитват да ни убедят, че ще се случат мноооого страшни и рисковани неща. Хем наистина, хем като на кино. В това е магията. А слоганът е патетичен: В Игри на волята няма място за слабости – само за смели усмивки и решителни действия!
 

Не всички са възхитени.

 

Иван Мантовски например споделя скептично във Фейсбук: 

О@рахте и Тюленово... Как може този красив и девствен рай да е "мащеха" - откровени глупости... Оцеляването било "невъзможно" според "майката" на омекотителите, природата тук била "мащеха", да се смееш ли, да плачеш ли... Напротив, всички оцеляхте, кой с мазни заплати като "водещ", кой с тлъсти хонорари за участие... Няколко месечен купон е вашата "работа"... С такива тлъсти бюджети за реализирането на подобни водевили, могат да се финансират по-важни неща, като например, лечение на болни деца в чужбина или подпомагане на хора в неравностойно положение... Тези "племена" и внезапно забогатели туземци, пардон "звезди" ги знаем...“.

 

Не знам, дали г-н Мантовски е прав, но познавам немалко хора, които мислят като него. Разбира се, реалитито има и своите фенове, които следят какво се случва всеки ден в продължение на месеци. Особено хората, които живеят в села, където могат да се гледат само големите телевизии. Дано са щастливи.

 

От рекламите в медии разбираме, че на 14-и септември започва 6-ят сезон на шоуто. (Съобщаваме датата, но не са ни плащали за това.) Ура! Сигурно ще бъде интересно, забавно, зашеметяващо, вълнуващо и напрегнато. Нещо като едновремешното състезание за деца „Бързи, смели, сръчни“, но за възрастни и с „нова премяна“. Следвайте трите "С", както е казал медийният магнат Рупърт Мърдок: Секс, скандали и спорт.

 

Следват ги.

 

След поредната реклама за шоуто новините започнаха с това, че вече над 300 селища в страната са без вода. Пустинята Гоби, - ужас, който като градски хора дори не можем да си представим. Макар, че в Плевен, Ловеч, Севлиево и други градове също са вкарани в ада „няма вода, няма и да има скоро“.

 

Та си мисля: защо тези „жребци“ и „кобилки“ (без ирония) с неизчерпаема енергия и амбиции за победа не насочат силите с към нещо наистина полезно и дори атрактивно: например „племената“ да бъдат разпределени в отдалечени селища, където да помагат на местните възрастни хора. Да им носят вода, да помагат в оцеляването на техните дворове, градини и животинки, чрез които оцеляват и самите те. Да им пазаруват, да ги водят на лекар. Щом баби и дядовци носят няколко пъти на ден по 10, 15 и 20 литра вода, за да оцелеят – същото могат да сторят и мускулестите „звезди“. Истински фитнес. Пък вечер, когато са насекли дърва, обрали са десетина домата и узрелите круши и сливи и са залостили портата срещу крадци, ще остане време и за ухажванията, които заемат важна роля в реалитито с боядисаните бидони, шарените препятствия и романтичната луна. Мачовците може и някой покрив да стегнат или сено да съберат. А защо дамите да не се проявят в приготвяне на зимнина или да завъртят баница и мекички за малкото останали деца, да им подготвят тетрадки и учебници за първия учебен ден. В ромската махала биха оценили – и не само.

 

Популизъм? А защо не? Достатъчно е в Нова да има хора с въображение и готови да рискуват с нещо ново и нестандартно. Провокативно дори. Три месеца пращящите от здраве момци и жени в условията, в които оцеляват срещу държавния геноцид стотици хиляди българи ще е и полезна, и забавно. (В бТВ да не се заблуждават, че „Фермата“ е нещо такова – НЕ Е.) Не ви трябва колумбийски формат, пренесен у нас. Имаме български предизвикателства, съвсем не по-леки от оцеляване в джунглата на Амазонка, Сахара или Хималайските чукари. Стотици хиляди българи оцеляват, борейки се с политиката на геноцид спрямо тях. Геноцид е, да.

 

Идеята ми е смешна и жалка, според „стандартите“ на телевизиите. Не е достатъчно лъскава, нито гарантира големи печалби и рекламни приходи. Друго си е бляскави декори за милиони пред мизерията на изоставените от власт и Бог селца.

 

Но кой знае? Досега не е правено.

 

Ако все пак продуценти, сценаристи и тв началници в някоя голяма телевизия помислят поне 5 минути и използват въображението си, един ден може и да се реализира нещо подобно.

В новините и репортажи от мястото на природни катастрофи виждаме какво правят Шон Пен, Джордж Клуни, Леонардо ди Каприо, Анджелина Джоли, Джони Деп, Салма Хайек, Ричард Гиър и др. истински звезди там,  на място. Помагат на пострадалите с каквото могат. Новак Джокович преди време бе сред хората в наводнени села и дни наред изриваше тинята и наносите от дървета и камъни, заедно с пострадалите. В тези моменти истинските звезди захвърлят лъскавата холивудска обвивка и са хора, съпричастни с мъката на жертвите и  пострадалите. Какви са мотивите им? Може да се разсъждава по въпроса, но го правят. А и да не бъдем циници, изхождайки от собственото си тесногръдие и меркантилност.

 

Домашните ни реалити „звезди“, а и не само те, са пред камерите предимно, за да изтъкнат себе си и да ни занимават с невероятните си и изненадващо „открити“ любовни връзки, заложби на художници, писатели, продуценти, актьори и пр.

 

Е, в екипа на „Игри на волята“ сигурно ще ми туглят една пиперлива, но със сигурност са наясно, че освен реклама и режисираните възклицания на възхита от подбрани коментатори, може да има и други мнения за техния продукт. Продуктът им е комерсиален и в това няма нищо лошо. Но понякога малко фантазия и смелост не пречат.

 

Дали  може да се случи нещо такова в България?

 

В България?

 

Емил Азар

 

П.П. Понеже риалитито вече е заснето, може пък организатори и участници да дарят, ако не целите си хонорари, то поне част от тях, за да докарат с тях вода поне за едно село. За селяните водица, за "звездите" ПР и реклама...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2324 |22.08.2024 Австралия и Норвегия със съвместно производство на крилати ракети . 0| 2174 |22.08.2024 Над 20 нови пожара избухнаха в Гърция за последните 24 ч., полицията арестува няколко подпалвачи . 0| 2335 |22.08.2024 Шефът на ФБР: Притеснявам се за комбинацията от толкова много заплахи, които се издигат наведнъж . 4| 2224 |22.08.2024 Димитър Манолов за втория стълб на пенсиите: Никой не може да каже колко ще взимате след 20 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads