Реклама / Ads
9| 6665 |05.05.2019 НОВИНИ

Ройтерс: Посещението на папата в България е деликатно начинание

.
Папа Франциск
Папа Франциск пристига на визита в България и Северна Македония. Светият отец ще трябва да демонстрира внимание и такт при посещението си заради доста „чувствителните отношения“ на Светия престол с доминиращата в двете държави Източноправославна църква, където католиците са малцинство, се казва в коментар на Ройтерс, цитиран от БГНЕС
 

България – страна с население от 7,1 милиона души, има едва 58 000 католици. В Северна Македония, която е с население от едва 2 милиона души – католиците са около 15 000 души – по-малко от някой от кварталите на Рим.

 

Една от причините на тридневната визита на главата на Римокатолическата църква е да подобри отношенията си с Православните църкви. Това е поредният опит на Ватикана за евентуално обединение на източния и западния клон на църквата, която се разцепи на две през 1054 година, отбелязва Ройтерс.

 

Това обаче е доста деликатно начинание. Православните църкви и в двете държави са раздирани от вътрешни конфликти, които влияят на официалните им взаимоотношения с Католическата църква.

Българските духовни водачи призоваха вярващите да не вземат участие в месите на папата, с мотива, че законите забраняват това. Но Светият отец ще се срещне с православния патриарх Неофит и ще посети катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София.


В изявление Българската православна църква миналия месец мотивира позицията си като подчерта, че поканата към папата е била отправена от политическите и държавни лидери, като заяви, че в случая на църквата е отредена второстепенна роля при посещението, припомня Ройтерс.

Българската православна общност е една от най-твърдолинейните в отношенията си в Католическата църква.

Това е единствената православна общност, която бойкотира скорошните срещи от официалния православно-католически диалог и бойкотира Пан-православния съвет през 2016 година, като се позова на различия в предварителните текстове.

Според православния свят църквата на Северна Македония е в състояние на схизма откакто обяви едностранно автокефалност (независимост) от Сръбската православна църква.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8174 |05.05.2019 Патриарх Неофит прие папата като държавен глава, а не като равен духовен водач . 0| 4008 |05.05.2019 Папата влезе в Синодалната палата под аплодисменти на граждани . 13| 4623 |05.05.2019 Папата: Не затваряйте сърцето си за хората, които чукат на вашите порти . 9| 5670 |05.05.2019 Борисов: Папата каза, че с терористи може да се преговаря, но с протокола му-не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads