Реклама / Ads
1| 2324 |18.04.2023 НОВИНИ

Росица Карамфилова: Необходими са инвестиции за намаляване на въглеродния отпечатък

.
Росица Карамфилова участва в неформална среща на министрите на ЕС по околна среда Източник: БГНЕС
„Необходими са инвестиции в технологии за ефективно използване на материалите и намаляване на въглеродния отпечатък. Затова процедурите и достъпът не само до европейско, но и до комбинирано финансиране, включително от страни извън Европейския съюз, трябва да се улеснят”.

Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в първата част от неформална среща на министрите на ЕС по околна среда, която се провежда днес и утре в Стокхолм, съобщиха от пресцентъра на министреството.

 

Според министър Карамфилова са нужни и нови вериги на доставки на суровини и енергийни източници, за да се повиши конкуренцията и да се осигурят бизнес условия. Стимулирането на иновациите в разработване на „зелени" технологии, тяхното тестване и масово приложение в индустрията също трябва да се подобри.

 

„Трябва да вървим към по-голяма гъвкавост по отношение на режима на държавните помощи. Важно е да се отчете огромната разлика във възможностите на държавите членки", подчерта тя.

 

В изразената позиция се казва още, че иновациите в електроенергийната инфраструктура са ключов елемент и че трябва да се отчете ролята на нисковъглеродния водород за постигане на климатичните и енергийните цели.

 

Ключово е да бъде осигурена правна предвидимост и сигурност за период от поне 10 години. Само по този начин могат да се планират и осъществят необходимите инвестиции и промени в производството. Така ще се намали и административната тежест, произтичаща от постоянната промяна на регулаторната рамка.

 

„Правителствата и ЕС трябва да работят и за по-ефективно законодателство – важно е развитие на правната рамка и насърчаване на инвестициите по отношение на улавянето, съхранението и ползването на въглерод на ниво ЕС", каза още министър Карамфилова.

 

Втората част на срещата днес продължава с темата за европейските политики за климата. Във връзка с изводите в докладите на учените за състоянието на климата и околната среда в световен мащаб се отчита, че Европейската зелена сделка е стъпка в правилната посока.

 

Същевременно тези високи цели поставят пред европейската индустрия и предизвикателства. Затова е много важно намирането на работещи решения и стимули на европейско ниво, за да се запази конкурентоспособността и на ЕС, и на отделните държави.

 

Сред предизвикателствата за българската индустрия е това, че кумулативният ефект прави запазването на производствата в страната ни и инвестирането в такива по-малко привлекателни. От друга страна, високите цени на енергията и квотите са ключов стимул за намаляване на индустриалното потребление и инвестиране в прехода към чиста енергия.

 

„Страната ни подкрепя предприемането на бързи действия на европейско ниво за ускорено стимулиране на въвеждането на иновациите и новите технологии за по-устойчива икономика и конкурентоспособност на всички региони в ЕС, особено на граничните", заяви министър Карамфилова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3477 |16.03.2023 Финасовият министър Росица Велкова опроверга себе си и призна, че няма риск от фалит на държавата . 2| 2765 |12.03.2023 Росица Карамфилова успокои: Няма да има режим на водата . 1| 3000 |10.03.2023 Росица Матева успокои, че видеонаблюдението ще се включи след края на гласуването . 0| 2706 |09.03.2023 Росица Карамфилова: Драстично са намалели емисиите на парниковите газове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads