Реклама / Ads
0| 6568 |06.05.2022 НОВИНИ

Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния подход към Западните Балкани

.
ЕП
Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния начин на поведение и да следва уважителен и равноправен подход към страни от региона на Западните Балкани. Това заяви днес на брифинг заместник-говорителят на руското външно министерство Алексей Зайцев, цитиран от ТАСС и БТА.
 

Той обърна внимание на изявлението на германския канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция в Берлин тази седмица с косовския премиер Албин Курти, в което Шорц изтъкна, че "Западните Балкани принадлежат на Европа" и трябва да се присъединят към ЕС в бъдеще.

 

Подобни необвързващи изявления от страна на ЕС имат за цел да окуражат страните от Западните Балкани, в които нараства разочарованието от продължителната безизходица в процеса на присъединяване към ЕС, отбеляза Зайцев.

 

По думите му Германия, както и на други страни от ЕС, са забравили уроците по история и продължават да възприемат Западните Балкани като сфера на свои изключителни геополитически интереси, отнасяйки се към тях като към задния си двор, а същевременно лицемерно обвиняват Русия в опити да установи зона на влияние в Европа.

 

Според Зайцев Москва неведнъж е посочвала "пагубната практика" да се използват стремежите за европейска интеграция на страните от региона за "нескрито изнудване, нелоялна конкуренция“ на страни извън ЕС, които имат реален принос за социално-икономическия растеж и стабилността на Западните Балкани.

 

"Под претекст да се следва политическата линия на Брюксел, Балканите са принудени да подкрепят антируските санкции, поставяйки ги пред изкуствен избор: или с Европейския съюз, или с Русия", заяви той.

 

"Призоваваме Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си маниери и да следва уважителен и равноправен подход към съседните страни, включително към Западните Балкани", подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3361 |06.05.2022 Бойко Ноев: Ние сме преклонили глава, ние се страхуваме, въпреки че Русия вече ни обяви за враг . 0| 3277 |06.05.2022 Атанас Атанасов: Коалицията доста скърца. На президента му личи, че има слабост към Русия . 0| 4066 |05.05.2022 Посланиците на страните членки на ЕС не се споразумяха за шестия пакет от санкции срещу Русия . 0| 3850 |05.05.2022 ЕП: Русия да върне веднага откраднатите самолети на законните им собственици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads