Реклама / Ads
12| 3399 |16.11.2022 НОВИНИ

Руски неонацисти крадат криптовалута от сайтове за помагане на Украйна

.
Руски неонацисти крадат криптовалута чрез сайтове за набиране на средства за въоръжените сили на Украйна и компютърни игри за „безмилостни роботи“. След това ги харчат за продължаваща война.
 

Логото на украинската благотворителна фондация Happy New Life е длани, отворени към небето , върху които расте короната на „дървото на живота“. Чрез сайта си организацията набира средства за нуждите на въоръжените сили на Украйна, бежанците и дори в случай на „радиационно замърсяване на Европа“. Последното, според фонда, може да бъде провокирано от ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, която от март е под контрола на руските войски.


.
Фондът се появи през юни 2022 г. на базата на доброволческа инициатива от Днепър, каза пред Meduza Даниел Овчаренко, финансов директор на Happy New Life. И „за да може организацията да има поне някакво лице“, добавя той, те направиха „много евтин“ уебсайт за нея. Изображенията на украински деца и военнослужещи върху него са придружени от следния призив: „Днес се борим срещу терористична държава. И нашата победа ще бъде победа на целия цивилизован свят... За да победиш мрака, понякога е достатъчно да запалиш свещ.” .


Поне част от тези дарения могат да отидат в точно обратната посока. Не на украинския фонд, подкрепящ въоръжените сили на Украйна, а на Диверсионно-щурмова група (ДШРГ) „Русич“ – отряд от руски неонацисти, воюващи в Украйна на страната на руската армия. Те поне притежават крипто портфейла , посочен на уебсайта Happy New Life като един от каналите за поддръжка на фонда. Финансовият анализатор Артем Иргебаев каза за това, след като е проучил подробно инфраструктурата на криптовалутата на DSRG.


"Русич" е известен със своята жестокост. Ръководителят на DShRG неонацистът Алексей Милчаков се снима на фона на осакатените тела на украинските военни, а телеграм каналът на отряда открито призоваваше за изтезания на украински военнопленници и убийства на цивилни.


Овчаренко (който притежава сайта) не знае как адресът на портфейла на Русич е попаднал на страницата на фонда: адресът на криптовалутата Happy New Life е бил на това място.


„Настроих портфейл за нуждите на фонда в MetaMask и той е напълно различен за мен , с изключение на това, че първите три знака съвпадат с портфейла на Русич“, казва Овчаренко. И той признава, че почти не е работил на уебсайта Happy New Life - още повече, че „не преизчислих числата в адреса криптовалута, посочен на главната страница на ресурса.“


Русичи можеха да хакнат уебсайта Happy New Life и просто да заменят крипто портфейла на фонда, обяснява Иргебаев.


„Имаше подобна история със сайт, продаващ прокси сървъри , където плащането също беше в крипто. Нападателят замени адреса на собственика на уебсайта със своя собствен и ресурсът работи така два дни: хората изпращаха пари не на продавача на сървъра, а на хакера “, казва анализаторът. „Интернет измамниците правят това редовно, а Rusich, както се оказва, е група с обширни „таланти“ – както наемнически, така и хакерски.“


Средствата за фалшивия крипто портфейл на фонда продължават да текат . Според услугата Etherscan.io сега са останали повече от седем хиляди долара по текущия обменен курс на Ethereum .


Фрог нюз, превод от Meduza

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3194 |16.11.2022 Рекорд! Украински снайперист застреля руски войник от разтояние 2710 метра . 38| 8755 |15.11.2022 Две руски ракети удариха Полша, има убити. Ще се задейства ли чл.5 от Северноатлантическия договор? /допълва се/ . 2| 3330 |15.11.2022 Адските мъчения, на които са подлагани руските и украински военнопленници . 2| 6237 |14.11.2022 Куриоз! Руски войник насочи автомат срещу украинка. Помислил мултикукъра ѝ за сейф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads