Реклама / Ads
1| 3536 |23.09.2022 НОВИНИ

Руският Нобелов лауреат Дмитрий Муратов: Украйна никога няма да прости на Русия

.
Дмитрий Муратов Източник: БГНЕС
Украйна никога няма да прости на Русия за срамния конфликт, който върна развитието на страната с половин век назад, до съветските времена преди Михаил Горбачов, заяви пред Ройтерс журналистът и Нобелов лауреат за мир Дмитрий Муратов.
 

Военната кампания на Русия в Украйна доведе до смъртта на десетки хиляди хора, опустоши някои украински градове и предизвика най-голямата конфронтация на Москва със Запада след Кубинската криза през 1962 г., посочва Ройтерс.

 

Муратов, дългогодишен главен редактор на в. "Новая газета", една от последните независими медии в Русия, заяви, че Украйна никога няма да се съгласи на мир или на анексиране на част от територията си.

 

"Украйна никога няма да прости на Русия", каза Муратов, който е съосновател на "Новая газета" през 1993 г. със средства от Нобеловата награда за мир на Горбачов, в интервю в кабинета си, украсен с хокейни стикове и десетки първи страници от вестника.

 

Муратов заяви, че чрез съвременните технологии хората са видели със собствените си очи от домовете си ужасите на войната, заедно с разрушенията от битката за Мариупол в Южна Украйна и твърденията за военни престъпления срещу руски войници в Ирпин и Буча.

 

"Човек може да иска да прости всичко, но кликва в търсачката: Мариупол, Ирпин или Буча. И вече не може да прости нито едно проклето нещо. Всяка стъпка от тази война, всяко престъпление и всеки изстрел сега ще останат завинаги ", каза Муратов, цитиран от БТА.

 

Президентът Владимир Путин казва, че руските войници са "герои" и че всички цели на Русия ще бъдат постигнати, припомня Ройтерс. Путин определя операцията в Украйна като опит да се осуети заговор на Запада за разкъсване на Русия. Украйна казва, че се бори с незаконна окупация и никога няма да се предаде.

 

Войната, казва Муратов, е "огромен национален срам", който заличава не само половин век развитие, но заради нея сред руснаците гаснат също надеждата, любовта и вярата в бъдещето.

 

"Войната унищожи репутацията на земята на Горбачов, руския физик и борец за човешки права Андрей Сахаров и съветския космонавт Юрий Гагарин. Бяхме върнати назад в развитието си с поне половин век, в епохата преди Горбачов", каза Муратов.

 

Според него Русия е забравила уроците от миналото, включително необходимостта от прекратяване на войните.

 

"Ние вече нямаме вяра. Русия и руснаците не са харесвани. Любовта беше много важно нещо, за да пътуваш, да учиш, да вярваш в своя Бог, да четеш книгите, които обичаш. За съжаление, има загуба на нашата репутация в световен мащаб, загуба на доверие. Загубената репутация трудно се възстановява", каза Муратов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9708 |23.09.2022 Руският опозиционер Гудков разкрива кое ще избави Европа от Путин . 0| 10582 |06.09.2022 Руският саботаж на „Северен поток-1“ се провали, цената на газа в Европа спада . 0| 2935 |25.08.2022 Руският патриарх отказал среща с папа Франциск в Казахстан . 0| 9443 |11.08.2022 Гамизов: Руският сенатор да не ни плаши за газа, че Турски Поток може да стане Византийски Поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads