Реклама / Ads
4| 3414 |21.05.2024 НОВИНИ

Руските пропагандисти свързват смъртта на иранския президент, атентата срещу Фицо и убийството на Кенеди. Защо?

.
Руските версии са лъжа!
Преди ден иранската държавна информационна агенция IRNA потвърди, че „хеликоптерът, превозващ ръководството на страната, се е разбил поради техническа неизправност“. Преди това същата агенция посочи като причина за бедствието лошите метеорологични условия. В същото време в Русия държавните медии активно започнаха да разпространяват версията за предполагаемо планираното убийство на Раиси. Как руската пропаганда използва смъртта на иранския президент Раиси за свои цели.
 

В деня, когато смъртта на Раиси беше официално потвърдена, Владимир Путин изрази съболезнования на Иран, като изпрати телеграма до върховния лидер на страната Али Хаменей. В писмото Путин нарича трагедията огромна за целия народ на Иран, а Раиси го нарича „изключителен политик, чийто цял живот е посветен на служба на родината“ и „истински приятел на Русия, дал неоценим личен принос за развитието на добросъседските отношения между страните и положи големи усилия да ги доведе до ниво на стратегическо партньорство."

 

След като отприщи пълномащабна война срещу Украйна и въведе редица санкции срещу ръководството на Кремъл и руския военно-промишлен комплекс, Иран стана един от основните съюзници на Русия във войната. Например, с помощта на иранските „мъченици“ Русия продължава да атакува украински градове.

 

Външният министър Сергей Лавров също нарече иранския президент „надежден приятел на Русия“.

 

Що се отнася до версиите за катастрофата с хеликоптер, при която загина Ебрахим Раиси, централните руски телевизионни канали, като Първи или Россия-24, са повече или по-малко сдържани в оценките си за случилото се. На по-нишовите, по-специално на телевизионния канал "360", вече са открили причината за трагедията: оказва се, че Раиси е убит, а "Западът" е виновен.

 

Телеграм каналът Rybar, който е близък до руското министерство на отбраната, освен „колективния Запад“, също обвини Израел за смъртта на Раизи.

 

Журналистите от Агенцията обърнаха внимание на факта, че главният редактор на RT Маргарита Симонян и лидерът на ЛДПР Леонид Слуцки са сред първите, които разпространяват конспиративната теория, че случилото се с Раиси може да е убийство, планирано от „Запада“. Поне два големи Z-канала писаха за това. Симонян дори комбинира трагедията в Иран, опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо и убийството на Кенеди.

 

Все още не е обявена официалната причина за случилото се с хеликоптера на иранския президент. Предварителните, които се появиха в иранските държавни медии, са лошо време и техническа неизправност на борда. Според един от последните доклади на иранската информационна агенция IRNA, Ебрахим Раиси може да е летял в хеликоптер, който е на около 50 години. Твърди се, че той е използвал такъв стар самолет заради санкциите, наложени срещу иранската авиационна индустрия.

 

Защо е нужно на руската пропаганда да разпространява теорията за убийството на Раиси от „колективния Запад“, обясни в ефира на „Настоящо време“ Иван Преображенски, експерт по Централна и Източна Европа.

 

Според политолога първата версия е личната позиция на Владимир Путин и неговото възприемане на реалността.

 

„Известно е, че той възприема всякакви проблеми с други диктатори като опит да ги убие и почти сам веднъж публично изрази като условно възможна версия, че американците по някакъв начин са заразили приятеля му Уго Чавес с рак или като цяло са му повлияли Знаете, той беше много разстроен от смъртта на либийския диктатор, когато всички все още си мислеха: къде е Путин – и къде е Муамар Кадафи, но това засегна много сериозно Путин“, казва Иван Преображенски. В този случай : това е конспиративна версия и руските пропагандисти се опитват да угодят на руския диктатор, че говорят за същото, за което говори той.

 

Втората версия, според политолога, е „обвиняването на Запада просто автоматично“, защото така работи системата. Иван Преображенски е убеден, че след смъртта на Раиси и избирането на нов президент отношенията на Русия с Иран ще останат същите, тъй като интересите на двата диктаторски режима са сходни. „Интересите на двамата диктатори съвпадат абсолютно и от тази гледна точка те неминуемо ще продължат да си сътрудничат приблизително в същия формат, освен това мнението на Китай е много важно за Иран и Русия между двете страни не би било, ако Китай не гледаше благосклонно на това“, казва той.

 

Сега, според експерта, държавен глава в Иран не е президентът, а аятолах Хомейни, който е на 84 години. Съответно се води негласна дискусия кой може да стане негов наследник. Ебрахим Раиси беше посочен като един от кандидатите. „И от тази гледна точка той и неговите връзки с Русия бяха много важни за Кремъл, защото ако той станеше истински държавен глава, той наистина щеше да взема решенията за доставките на оръжие, за сътрудничеството с Русия, казва той. На този етап тези решения най-вероятно не бяха взети от него, но той беше лицето на иранската дипломация, но той можеше да стане истински глава на държавата изглежда, че Кремъл наистина разчиташе на него и в този момент, загубих моя човек в Техеран.", казва той.

 

Настящее время, превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3207 |21.05.2024 Защо ни е Главчев? ДАНС може директно да ни управлява . 2| 3879 |21.05.2024 Икономистът П. Ганев: По-ниската инфлация ще успокои "швейцарското правило" за вдигане на пенсиите . 0| 5529 |21.05.2024 Внучката на Елвис се опитва да спаси Грейсленд . 1| 2657 |21.05.2024 Печалбите от руски активи ще бъдат конфискувани на всеки две години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads