Реклама / Ads

14| 5038 |02.11.2020 НОВИНИ

Сачева прехвърли топката на БАН за анализа на законодателството в ресора й

.
Деница Сачева
Министерството на труда и социалната политика е внесло в парламента анализ на законодателството в областта на социалното подпомагане в изпълнение на решение на парламента от 25 юни. Документът е подготвен от Българската академия на науките (БАН). Анализът включва последваща оценка на въздействието на действащото законодателство в областта на социалното подпомагане и социалните услуги, съобщават от ведомството на Деница Сачева.

Припомняме, че на 25 юни Сачева обяви, че парламентът е взел решение до 4 месеца министерството на труда и социалната политика да изготви анализ на действащото законодателство в областта на социалните услуги и да предложи концепция за прилагането му. До половин година в Народното събрание ще трябва да бъде представен и проект на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялостната държавна политика в областта, каза още тогава социалният министър Деница Сачева.

 

Днес от МТСП съобщават, че документът не е изготвен от тях, но и не назовават авторите на анализа от БАН. Посочват и като тяхна препоръка съставянето на обявения от Сачева Кодекс. Няма сведение дали анализът е публичен и къде може да бъде прочетен от всеки заинтересован.

 

Според пресинформацията на социалното ведомство документът съдържа анализ на правната рамка и резултатите от правоприлагането на Закона за социално подпомагане, Закона за семейни помощи за деца, Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за закрила на детето.

 

Сред основните констатации в доклада е, че законодателството в социалната сфера е доста фрагментирано – около 40 нормативни акта уреждат социалните права и свързаните с тях социални помощи, финансова и нефинансова подкрепа и социалните услуги. Оценяваната група закони  създава правната рамка за предоставянето на над 140 типа закрила, мерки, услуги, чрез които се осигурява социална закрила на нуждаещите се членове на обществото ни. Фрагментираното законодателство е пречка пред осъществяването на ефективен и ефикасен контрол върху лицата и семействата, които ползват социална подкрепа, се посочва в доклада на БАН, твърдят от МТСП.

 

 

Ето какво още се казва в официлната информация:

 

"Като слаба страна на законодателството анализът отчита честите нормативни промени, които се правят без връзка помежду им, което не е ефективно в практиката при правоприлагане на актовете. При това състояние много от потребителите, техните организации и неправителствените организации намират за резонно материята да бъде кодифицирана чрез създаването на Кодекс за социална подкрепа или социална закрила. Кодифицирането на социалното законодателство в областта на социалната защита би могло да адресира проблематиката и да преодолее сегашната липса на синхрон със законовите и подзаконовите нормативни актове, смятат учените от Академията на науките.

 

Авторите на доклада посочват, че чрез един общ социален кодекс може да се постигне по-добра комуникация между институциите и по този начин по-добро обхващане на уязвимите групи като се регламентира задължение на общинските администрации и институции по места да работят в тясно сътрудничество за издирване и информиране на хора, живеещи в отдалечени райони, със специален акцент върху възрастни самотно живеещи хора, относно правата им на социално подпомагане.

 

Сред основните изводи в анализа е, че са необходими изменения и допълнения в  нормативната уредба, които да позволят повишаване на ефективността на личната помощ за хора с увреждания. В повечето случаи лицата, получаващи лична помощ получават и помощ под друга форма – финансова подкрепа, социални и здравни услуги, трудова рехабилитация.  Поради тази причина личната подкрепа трябва да бъде елемент  на интегрирана подкрепа, а не отделна помощ като отговор на конкретен функционален дефицит. През последните години се прие и се работи в посока интегрирана подкрепа за всички групи в неравностойно положение и поради тази причина отделянето на личната помощ в отделно законодателство противоречи на този цялостен подход, се казва в доклада на БАН."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 3962 |01.11.2020 Сачева: Ако някой използва колената си да мисли, не е проблем на кабинета. Мерките са написани с разум . 8| 5475 |27.10.2020 Хасан Азис: Властта иска да прехвърли отговорността за COVID 19 на кметовете . 5| 4178 |26.10.2020 Майките от ”Системата ни убива” зоват Сачева да излезе и да повтори лъжите си пред тях . 38| 4006 |25.10.2020 Деница Сачева: Не подаваме оставка, защото се занимаваме с проблемите на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ