Реклама / Ads
0| 4250 |24.08.2017 НОВИНИ

Съдии: Новият антикорупционен орган пред кого ще се отчита?

.
Източник: БГНЕС
Никъде в проекта на БСП за борба с корупцията и създаване на Агенция ”Антикорупция” не е посочен конкретен механизъм или задължение за отчетност, нито на председателя или заместник-председателите, нито на Агенцията пред други органи на държавната власт. Това заявява Съюзът на съдиите в България /ССБ/ в становище по проекта на левицата.
 

Двете страни днес проведоха среща, за да обсъдят проекта за антикорупционен орган. Организацията допълва в становището си, че ако изборът на председател на антикорупционния орган бъде поверен на държавния глава, то е нужно да се изработят и подробни критерии за номинация и селекция, които да направят избора "максимално прозрачен и ясен".

 

В същото време, ако се реши изборът да се повери на Народното събрание, то трябва да се спази Конституцията, която предвижда, че " квалифицирано мнозинство за гласуване в Народното събрание може да се въведе само с изменение в Конституцията, не в обикновен закон". Също така ССБ отбелязва, че предвидените с проекта промени в НПК не са достатъчни. Освен това магистратите обръщат внимание на въпроса, дали разследващите агенти от новия орган ще могат да инициират разследване или ще го правят само ако им бъде възложено от прокурор. И как, ако са самостоятелни, ще се отнася това към ръководната роля на прокурора в разследването и задължителността на указанията, които той дава към разследващите органи. ССБ допълват, че "по същество проектът на БСП за Агенция "Антикорупция" внася съществена промяна в сега действащия механизъм за борба с корупцията, като предвижда на същата агенция да бъде поверено разследването на корупционни престъпления".

 

Съюзът на съдиите в България направи три забележки по антикорупционния законопроект на БСП. За нас няма проблем президентът да назначава председателят на тази агенция, но трябва процедурата да е прозрачна и открита, коментира пред журналисти председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов. Той отбеляза, че няма яснота кой ще предлага кандидатите и дали ще могат обществени организации и други лица да дават оценка на номинираните. Следващият проблем, който отчитат от съсловната организация, е с отчетността на самата агенция, тъй като нямало механизъм за отчетност на работата й пред някоя от институциите - президент или Народно събрание.

 

Третият проблем е във връзка с разследващите функции, които се възлагат на новия орган, които по принцип не са противоконституционни, но следва много добре да се намери балансът между йерархичната подчиненост на разследващите агенти на директора на агенцията и, от друга страна, процесуалната подчиненост на прокуратурата, коментира Атанас Атанасов. Той посочи и необходимостта от реформа на прокуратурата, за да се осигури работата на тази агенция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5891 |23.08.2017 Новият шеф на БНТ Каменаров: Лекар, глас на Иван Костов и ПР на мобилен оператор . 7| 8023 |12.08.2017 И президентът Радев отряза недоносчето на Цачева, наречено ”антикорупционен закон” . 2| 7380 |02.08.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: Безпринципен бъркоч е новият антикорупционен орган . 0| 4969 |02.08.2017 Кристофър Рей е новият директор на ФБР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads