Реклама / Ads
1| 4669 |13.09.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Каналът в Лом известен на МВР от две години

.
Каналът за износ на имигранти през Дунав край Лом е бил известен на МВР от преди две години, но нищо не е направено той да бъде неутрализиран. Това научи Фрог от достоверни източници в МВР. Вчера стана ясно, че шестима иракчани са се удавили в река Дунав между Лом и Арчар, след като са били натоварени от трафиканти на лодка, която вероятно се е обърнала. МВР кри информацията пет дни.
 
В момента водолази от спасителния отряд в Монтана претърсват реката в издирване на три деца и един възрастен, изчезнали в нощта на 8 септември. Други четирима души, предимно жени, успяха да се спасят на остров Керкенеза. Досега са намерени телата на едно дете на 5 години и на възрастен мъж.
Според източници на Фрог преди две години в МВР е получен оперативен сигнал, че нелегалните мигранти се карат на 30 километра от Лом. Сборният пункт е на бензиностанция на голяма верига, а се настаняват за по няколко дни в къща намираща се в съседство. След което се прекарват през реката с лодки. Оперативната информация си е останала такава и нищо не се е предприело по случая.
Каналът е активизиран отново в последните месеци, след като Сърбия успя да затвори границата си за мигранти, като изпрати армията на нашата бразда. По този начин бизнесът с нелегални чужденци бе блокиран. Затова трафикантите са потърсили алтернативни пътища. В потвърждение на това говори и напливът от „любители на гребането в Дунав” през последните няколко седмици. Според местни хора в района между Лом и Арчар се забелязвали върволица от коли с регистрационни номера от цялата страна с прикачени лодки за тях. 
Предполага се, че това са трафиканти на хора, които опитвали да прекарват чужденци през реката, въпреки, че нямат опит с преминаването на коварна река като Дунав. Има голяма вероятност лодката, в която намериха смъртта си имигрантите на 8 септември, да е управлявана от аматьори, не познаващиусловията в реката и гребането през нощта. Затова говори фактът, че лодката е била метална, а такива местните рибари не използват. Освен това съдът е бил с изместен център на тежестта, вероятно от претоварване и това е предизвикало потъването по първоначални данни. Работи се и по версия, че праг в реката е причинил преобръщането на лодката. В момента нивото на река Дунав е ниско, като на места има прагове.
Противоречиви са информациите защо МВР мълча пет дни по трагичния случай. Според едната версия за инцидента първоначално иракчаните не са успели да обяснят какво точно се е случило, а трагедията лъснала чак когато в неделя е изплувало тялото на мъртвото дете между Лом и село ДолноЛинево и на възрастния мъж на плажа край Лом. В понеделник е започнало издирването на останалите удавени. Според другата полицията в Лом се е уплашила и не е информирала своевременно началниците си за инцидента.
Остро Керкенеза, където са открити оцелелите, е на около 450 метра от брега между Арчар и Долно Линево. Предполага се, че чужденците са били качени около селото. И жертвите и оцелелите са от една фамилия иракчани. Спасените са разпознали мъртвите си роднини. Прокуратурата в Монтана е образувало досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за умишлено умъртвяване.
Около 11 ч днес край остро Цибър изплува тяло на възрастен мъж. Предполага се, че това е един от издирваните иракчани. Разпознаването му е трудно поради дългия престой във водата, съобщи Би Ти Ви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5121 |13.09.2016 Само във Фрог: Три ромски клана воюват за мястото на скандален общинар от ДПС . 0| 6498 |13.09.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: Събирането на дългове е единственият жив отрасъл . 1| 10696 |13.09.2016 Само във Фрог: Ченгета искат Бъчварова за президент . 0| 3963 |13.09.2016 Борисов: Комунистите са мечтали само за магистрала до Правец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads