Реклама / Ads
5| 4146 |14.09.2023 НОВИНИ

Сарафов обясни на прокурорите как ще се конфискуват автомобили на пияни и дрогирани водачи

.
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов обясни на прокурорите в цялата страна как да прилагат последните промени в НК, с които стана възможна конфискацията на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, съобщиха от прокуратурата.

В указанията се обръща внимание на своевременното събиране на доказателства по досъдебните производства за превозното средство, послужило за извършване на престъпление, за неговата собственост, стойността му и имущественото състояние на обвиняемия, както и на усложненията, които биха могли да възникнат при изясняване на тези обстоятелства. Разяснено е в кои случаи превозното средство следва да се приобщи като веществено доказателство по досъдебното производство и кога това не се налага.   

 

Возилото ще бъде внимателно огледано, описано в съответния протокол и фотографирано, като се вземат мерки да не се повреди или измени. Ще бъде посочено място за неговото съхранение, съобразно предстоящите действия по разследването. Препоръчва се да се преценява съобразно конкретната ситуация необходимостта приобщеното като веществено доказателство превозно средство да се съхранява до приключване на разследването.

 

В указанията се акцентира и на мерките, които прокурорите могат да предприемат за обезпечаване на отнемането на превозни средства и на наказанието глоба. Една от тях е да се отправя своевременно искане  до съответния първоинстанционен съд, съобразено с тълкувателната практика на Върховния касационен съд. Изброени са конкретни случаи, при които следва да се отправят искания за обезпечения с оглед бъдещо присъждане на равностойността на превозното средство в полза на държавата или за обезпечение на наказанието глоба.

 

Незабавно след налагането на обезпечителни мерки, респективно след извършване на съдебно-оценителна експертиза, прокурорите трябва да преценяват възможността за връщане на иззето превозно средство, когато то не е собственост на дееца или той е съсобственик с други лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4096 |14.09.2023 Гришо се включва в турнира UTS във Франкфурт . 3| 8196 |14.09.2023 Треньорът на руските национали по футбол: Съветвам ви, който може да напусне Русия . 4| 4063 |14.09.2023 София все пак ще има бюджет . 4| 5210 |14.09.2023 Владимир Путин - кмет на Смолян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads