Реклама / Ads
56| 3436 |18.01.2021 НОВИНИ

САЩ и ЕС осъдиха задържането на Навални в Русия

.
Алексей Навални
САЩ, Европейският съюз, няколко европейски правителства, Канада, дипломати и правозащитници призоваха за освобождаването на руския опозиционер Алексей Навални, който бе задържан в неделя при кацането му в Русия. Някои държави в ЕС настояха за нови санкции срещу Москва, съобщава БГНЕС.
 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Tуитър, че задържането на Навални е "неприемливо". Френското външно министерство заяви, че арестът е предизвикал "много силна загриженост".

 

"Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност", написа в Туитър и Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на новоизбрания американски президент Байдън. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео добави, че Америка "категорично осъжда" ареста, като отбелязва с "дълбока загриженост", че задържането на Навални е последният опит за заглушаване на гласовете, критикуващи руското правителство.

 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се обърна във Фейсбук към чуждестранните лидери като им препоръча "да спазват международното право" и "да се справят с проблемите в собствените си страни".

 

Навални бе задържан на летище "Шереметиево" при завръщането си в Москва след 5 месеца в Германия, където бе лекуван след опит за отравяне. Десетки негови привърженици се събраха на летище "Внуково" да го посрещнат по негов призив, но властите ги изтласкаха навън и пренасочиха самолета с Навални и съпругата му Юлия към "Шереметиево". Близо 40 души са арестувани в часовете около пристигането на известния критик на президента Владимир Путин, а десетки медии предаваха сцените на хаос и сблъсъци.

 

Арестът на Навални бе очакван. Въпреки това той обяви при стъпването си на родна земя, че това е най-хубавият му ден за последните пет месеца. "Опитаха се да ме уплашат. Делата срещу мен са скалъпени. Нямам от какво да се страхувам. Призовавам ви и вие да не се страхувате", бяха първите думи на Навални след слизането от самолета. "Много съм щастлив, че си дойдох. Сега ще изляза и ще се прибера вкъщи. Не само истината е на моя страна, но и съдът", каза още той и се извини на спътниците си за причинените перипетии.

 

Минути по-късно, на гишетата за паспортен контрол, Навални бе задържан и отведен от Гранична полиция. Първоначално бе съобщено, че той е отведен за "уточняване на обстоятелствата за пресичане на държавната граница”. Впоследствие от Федералната служба за изпълнение на наказанията потвърдиха, че Навални е задържан и ще остане в ареста до произнасянето на съда по мярката му за неотклонение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5607 |17.01.2021 Навални бе арестуван на "Шереметиево", десетки са задържани, защото го подкрепят . 10| 3487 |17.01.2021 Навални отлетя за Русия. Засилени мерки за сигурност на летище ”Внуково” . 20| 3274 |17.01.2021 Навални се завръща в Русия след 5 месеца в Германия . 42| 3668 |14.01.2021 Властите в Москва планират незабавен арест на Навални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads