Реклама / Ads
4| 2662 |21.06.2023 НОВИНИ

САЩ и Великобритания предоставят помощ от над 1,6 млрд. долара за икономиката на Украйна

.
САЩ предоставят помощ от 1,3 млрд. долара за икономиката на Украйна
В Лондон под егидата на Риши Сунак започва двудневна конференция за възстановяването на Украйна.
 

 

САЩ предоставят помощ от 1,3 млрд. долара за икономиката на Украйна


САЩ ще предоставят помощ от 1,3 милиарда долара за икономиката на Украйна, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции.


“Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, за да помогнем на Украйна да се възстанови: да възстанови тя живота на хората, да възстанови страната, да възстанови бъдещето си”, заяви Блинкън на конференцията в Лондон, посветена на възстановяването на Украйна, предаде БТА.

 

Той подчерта, че целта е да се предостави на Украйна възможност “да процъфтява като сигурна, независима държава, изцяло интегрирана с Европа, свързана с пазарите по света”.

 

“Ще инвестираме 520 милиона долара, за да помогнем на Украйна да промени енергийната си система”, добави държавният секретар на САЩ. 657 милиона ще бъдат използвани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура.

 

Около 100 милиона долара ще се използват за дигитализиране на украинските митници и други системи “за увеличаване на скоростта и намаляване на корупцията, а 35 милиона – за помощ за украинските предприятия чрез финансиране и застраховане.


Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда долара икономическа помощ и помощ за развитието на Украйна, които Вашингтон вече е предоставил, подчерта Блинкън. Той обаче отбеляза, че “само частният сектор може да мобилизира необходимото ниво на инвестиции, за да отговори на огромните нужди на страната”.

 

Водещият американски дипломат също така подчерта, че Русия ще трябва да плати за щетите, причинени от нейната агресия в Украйна. “Русия е отговорна за разрушаването на Украйна. И Русия ще трябва в крайна сметка да понесе цената за възстановяването на Украйна”, заяви Блинкън.

 

В началото на двудневната конференция за възстановяването на Украйна в Лондон Сунак ще представи пакета, който ще включва и 240 милиона британски лири (306 милиона долара) двустранна помощ и разширяване на британските международни инвестиции в Украйна.

 

Великобритания е един от основните поддръжници на Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година, и Сунак се надява, че конференцията ще затвърди позициите на Лондон, като същевременно ще насърчи частния сектор да направи повече за възстановяването.

 

“Заедно с нашите съюзници ние ще продължим да подкрепяме отбраната на Украйна и контранастъплението и ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, докато тя продължава да печели тази война”, ще каже Сунак на конференцията според откъси от речта му, публикувани от неговата канцелария.

 

Възстановяването на Украйна ще бъде “колосално предизвикателство”, заяви германската външна министърка Аналена Бербок в изявление, публикувано днес, малко преди началото на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, предаде ДПА.

 

“Само през 2022 г. Украйна е загубила 29 процента от брутния си вътрешен продукт, а инфлацията достига 27 процента”, заяви министърката. Световната банка очаква възстановяването да струва повече от 400 милиарда долара през следващото десетилетие.

 

В момента Германия предоставя “огромна нова хуманитарна помощ в помощ на семействата, които са най-засегнати от разрушенията, наводненията и разселването”, каза Бербок. 

 

В средносрочен план, каза тя, целта е да се подпомогне финансирането на възстановяването. В дългосрочен план процесът на присъединяване към ЕС ще положи основите на устойчива и просперираща украинска икономика.

 

“Подкрепата на Германия е твърда като скала – днес, утре и вдругиден. Защото за трайния мир не е достатъчно Украйна да спечели войната – ние искаме тя да стане част от европейския проект за мир и просперитет”, каза тя.

 

Великобритания, която тази година е съорганизатор на конференцията заедно с Украйна, разчита в голяма степен на насърчаване на частните инвестиции в страната в допълнение към пряката помощ. По данни на британското правителство стотици международни компании вече са сигнализирали за намерението си да участват във възстановяването на Украйна.

 

Сред тях са и много германски компании, които въпреки войната все още развиват дейност в Украйна, каза Бербок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2853 |20.06.2023 Вече се приемат заявления за еднократни помощи за ученици. В сила са важни изменения . 2| 2635 |20.06.2023 Социалният министър: Пострадалите от наводнението ще получат финансова помощ, нови електроуреди и топъл обяд . 4| 2911 |19.06.2023 Датското министерство на отбраната: Военната помощ за Украйна ще нарасне до 3,21 млрд. долара . 3| 3779 |19.06.2023 Осигуряват помощ от 60 000 лв. за пострадалите от наводненията във Видинско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads