Реклама / Ads

1| 3652 |27.09.2019

Съветът на Европа настоява България да приеме мерки срещу издевателствата при арест

.
Комитетът на министрите на Съвета на Европа прие решения по групата дела, извести като делата Великова срещу България, които касаят случаи на смърт или малтретиране от служители на реда и неефективното им разследване, съобщи БНТ.

Комитетът приветства напредъка, постигнат в определени области, като например факта, че твърденията за малтретиране от служители на пенитенциарните институции са станали рядкост, както и неотдавнашната реформа, въвеждаща използването на анонимна идентификация от служители, които участват в специални полицейски операции, с което е отстранен един от важните проблеми, поставящи се на практика.

 

Въпреки това Комитетът отбеляза наличието на доклади, според които съществува риск от малтретиране от полицията и от безнаказаност на органите на реда. Отчитайки че тази група дела е под негов надзор вече 19 години, Комитетът твърдо настоя за бързо приемане на обхватни допълнителни мерки за предотвратяване на риска от малтретиране при полицейските арести и задържания и за осигуряване на ефективни наказателни разследвания на твърденията за малтретиране от органите на реда.

 

Комитетът прикани настойчиво властите да въведат съдебен контрол върху отказите на прокурор да образува досъдебно производство и да поверят предварителните проверки и досъдебните производства на специализирани прокурори и следователи, които нямат работни отношения с органите на реда, чиито действия са оспорени.

 

Освен това Комитетът на министрите настойчиво призова България да криминализира адекватно изтезанията без по-нататъшно забавяне и да обмисли необходимостта от криминализиране на изтръгването на самопризнание от заподозряно лице, срещу което не е повдигнато официално обвинение за извършено престъпление. Комитетът също така настоя за засилване на съществуващите гаранции срещу малтретиране при задържането и лишаването от свобода, като например механизма за осигуряване на правна помощ, качеството и поверителността на медицинските прегледи и механизмите за докладване на прокуратурата на медицински заключения за наличие на признаци на малтретиране, както и на жалби, получени от полицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. НПО-та настояват: НС и президентът да реагират по скандала с БНР 2| 3908 |24.09.2019 . Ердоган: Съветът за сигурност не може да реши израелския въпрос 7| 4576 |22.09.2019 . Ще се проведе международна конференция “За единни Балкани в социална Европа“ 2| 3643 |19.09.2019 . Транспортната комисия в Европарламента ще заседава за пакета ”Мобилност” 0| 3623 |19.09.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ