Реклама / Ads
16| 5227 |27.08.2008 НОВИНИ

Сблъсъци между животновъди и полицаи пред МС

.
Части на полицията и жандармерията са изтласкали насядалите пред сградата на Министерския съвет протестиращи животновъди. При сблъсъка, по данни на недоволстващите фермери, има ранени и хора със счупени ребра.
 

Това съобщи бТВ, позовавайки се на информация от БТА. Малко по-късно пък Българската национална телевизия оповести, че един от ръководителите на протеста, Андриан Цаконски, е бил арестуван.

Митингът на животновъдите преминава с мощни скандирания и призиви за оставка на правителството. Организаторите заявиха, че няма да мръднат от мястото, докато министрите не слязат на среща с тях.
Около 200 млекопроизводители от цялата страна издигнаха лозунги и призиви за непримиримост до постигане на исканията им. „Правителството да има доблестта да си тръгне оттук", каза пред вратите на бул. "Дондуков" 1 Андриан Цаконски, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите в България. Фермерите настояват за среща с премиера Сергей Станишев.

„Няма да се срещна с млекопроизводителите", заяви пред журналисти министър-председателят Сергей Станишев по време на проверката за хода на ремонтните дейности в общежитията в Студентски град. Според него начинът, по който е бил организиран протестът, е провокативен. „Организаторите Зоров и Цаконски нахъсваха хората. Аз няма да се срещам с хора, които не спазват закона. Ако се спазва законът, винаги съм готов за среща. По начина, по който действат - провокират полицаите, удрят ги - няма да се срещнем, защото законът и редът са условие за водене на разговор", категоричен бе премиерът. Той обясни, че правителството отчита сложната ситуация в животновъдството и поради тази причина в самото начало е тръгнало да води разговори с млекопроизводителите независимо от трудностите, пред които то се изправя пред Европейската комисия. Станишев припомни, че на 3 септември вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов ще проведат среща с представители на Еврокомисията по въпроса за нотификацията. „Ще се постараем да убедим ЕК, че това не е държавна помощ, а начин да се подпомогне, да оцелее животновъдството в България", заяви премиерът. Той запита риторично дали главните инициатори на протест спазват българското и европейското законодателство и дали са изрядни към държавата.

Фермерският митинг наложи и промени на движението в зоната между президентството, Народното събрание и Министерския съвет. По преценка на Пътна полиция до 15 ч. следобед беше забранено влизането на автомобили в двете посоки, с изключение на трамваите, по бул. "Княз Александър Дондуков" между улица "Раковски" и бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. "Цар Освободител" между улиците "Раковски" и бул. "Княгиня Мария Луиза".

До 18 ч. са забранени и престоят и паркирането на северната дъга на площад "Св. Александър Невски". Паркингите "Синя зона" и "Служебен абонамент" се закриват.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5797 |13.08.2008 "Атака" срещу МВР-министъра: Защо полицаи бият евродепутати? . 0| 14807 |12.08.2008 Уволняват висши полицаи в Хасково . 1| 5379 |31.07.2008 Забрана за строителство в градинки и между блоковете прие НС на изпроводяк . 26| 6416 |15.07.2008 Действащи полицаи замесени в аферата с Ангел Бончев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads