Реклама / Ads
8| 3783 |30.01.2021 НОВИНИ

СЕМ ще следи и съдържанието във Фейсбук

.
Опасно за деца съдържание, реч на омразата, расизъм и ксенофобия, призиви за насилие, нагнетяване на етническо напрежение, дори и сексизъм - това ще са част от нарушенията в онлайн пространството, за които ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ), според новите правомощия на регулаторния орган.
 

В края на декември влязоха в сила промените в Закона за радио и телевизията (ЗРТ), с които бяха адаптирани към българското законодателство новите текстове на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги. До момента под регулацията на СЕМ попадаха единствено електронните медии – радио и телевизия, а техните задължения за качество и отговорност за съдържанието са разписани в ЗРТ. В обхвата на закона обаче вече влизат и онлайн медии и социални мрежи, които имат оригинално видеосъдържание.

 

Новите разпоредби задължават дори онлайн медиите да спазват и професионалните стандарти, описани в Етичния кодекс на българските медии, разработен от Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“ и националните етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение „Национален съвет за саморегулация“.

 

На мониторинг ще подлежат, освен платформите за споделяне на видео като Facebook и YouТube, но и онлайн медии, които излъчват на живо, произвеждат собствени видеа или пък имат авторски предавания и студио с образ и звук. Ако видеата са елемент от съдържанието на публикацията в даден сайт, то онлайн медията не попада под мониторинга на СЕМ. Ще е под наблюдение обаче, ако сайтът има отделна секция, в която се събират видеа. Т.е. те са подредени в своеобразен каталог и могат да бъдат лесно потърсени и намерени като отделно съдържание. Засега ще се прави изключение за съдържание, което има само звук, уточни Бетина Жотева, председател на СЕМ, пред Club Z.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 3707 |07.01.2021 Зукърбърг забрани достъпа на Тръмп до Фейсбук и Instagram за неопределено време . 24| 6671 |04.12.2020 Ренета Инджова: Германия не иска да бъде разкрито съдържанието в чекмеджетата на Борисов . 7| 4932 |26.11.2020 ЕЦБ: Последиците от пандемията може да са по-трайни от очакваното . 19| 4372 |12.11.2020 Здравният министър: Не се самолекувайте, това може да има тежки последици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads