Реклама / Ads
5| 2553 |14.11.2023 НОВИНИ

Сеул се страхува Пхенян да не ги нападне в стил „Хамас“

.
Напрежението между двете Кореи остава
В неделя, когато президентът на Южна Корея Юн Сук Йол прие на вечеря в дома си министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, той го призова да бъде бдителен срещу всякакъв вид севернокорейски атаки, включително изненадващи нападения, „наподобяващи тактика в стил „Хамас“, пише Би Би Си.
 

Откакто „Хамас“ осъществи своята брутална атака срещу Израел на 7 октомври, южнокорейски политици и военни началници се страхуват и прибягват все повече до сравнения между атаката в Близкия Изток и това, което може Пхенян да направи на Сеул.


Миналия месец председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея също каза, че ако Пхенян ще води война срещу Юга в бъдеще, има доказателства, които предполагат, че „това може да следва модел, подобен на инвазията на „Хамас“.


Но наистина ли Южна Корея е изложена на риск от подобно нападение? Или конфликтът просто е дал причина правителство да засили защитата си и да изостри тона към Северна Корея?


Нападението на „Хамас“ срещу Израел, където бяха изстреляни ракети към територията на еврейската държава, докато партизански бойци нахлуваха, е отличен пример за това, което е известно като хибридна война. Сътрудник в Института за военни изследвания на 21-ви век, отбеляза, че това е нещо, в което Северна Корея традиционно е много добра, добавяйки, че ако се включи в хибридна война, Сеул ще пострада.


Докато „Хамас“ изстреля 5000 ракети срещу Израел в ранните часове на 7 октомври, артилерията на Пхенян може да изстрелва около 16 000 на час. За да се бори със заплахата, Сеул разработва собствена система за противоракетна отбрана, подобна на израелската „Железен купол“.


Подобно на тунелите на „Хамас“ в Газа, се смята, че Северът е изградил мрежа от подземни тунели, някои минаващи под Демилитаризираната зона (DMZ), които могат да бъдат заредени с оръжия и използвани при потенциална инвазия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2627 |14.11.2023 Премиерът Денков: Искащите рестриктивен бюджет, миналата година вкараха стотици милиони допълнителни разходи . 0| 2456 |14.11.2023 МАЕ: Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното през тази година . 10| 3124 |14.11.2023 Проф. Тодор Тагарев: Вотът няма да успее, стават досадни пропагандните внушения . 1| 2946 |14.11.2023 Държавата се намеси в мача България-Унгария. Министър Илиев: "Някой ще трябва да дава обяснения"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads