Реклама / Ads
2| 4382 |15.09.2017 НОВИНИ

Северна Корея изстреля нова ракета

.
Северна Корея изстреля поредна балистическа ракета над Япония. Това става само няколко дни, след като Съвета за сигурност на ООН прие нова резолюция за налагане на нови икономически санкции спрямо Пхенян, които трябваше да принудят режима на северокорейския лидер Ким Чен-ун да спре провеждането на ядрени и ракетни изпитания.
 

Това пише американското издание The New York Times. Ракетата не е била насочена към остров Гуам, което президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи като червена линия на търпението на Вашингтон, чието преминаването може да предизвика военен отговор от американската армия. Тя е изстреляна от установка, разположена близо до международното летище Сунан, в околностите на северокорейската столица Пхенян и е прелетяла около 3800 километра в източна посока, минала е над северния японски остров Хокайдо и е паднала в Тихия океан, според информацията, предоставена от южнокорейски военни източници.

 

Дистанцията е малко по-голяма от тази между Пхенян и американската военновъздушна база на остров Гуам и американските власти, които се опитват да оценят, както символизма, така и значението на ракетното изпитание, заявиха, че е ясно, че той има за цел да даде сигнал, че Северна Корея може лесно да достигне до базата. Висшестоящ американски военен го определи като тестов изстрел, който е бил предвиден и като предупреждение, че основната база на американските бомбардировачи в Тихия океан, играеща централна роля за военновъздушното покритие на Корейския полуостров, е лесно достижима за балистичните ракети със среден обсег на Пхенян, уточни Новини. бг.  Всичко това се случи в края на работния ден на Белия Дом и високопоставените служители на правителството се събраха в Ситуационната зала, за да обмислят възможните отговори, но президентът Доналд Тръмп е предпочел да не избързва с ответните действия.

 

Според очевидци, вицепрезидентът Майк Пенс е видял снимки на ракетата и нейната траектория, когато е посетил една от разузнавателните агенции на страната. Нито САЩ, нито Япония са опитали да свалят ракетата, може би, защото е било ясно, че тя не е насочена към сушата, само няколко момента след изстрелването ѝ.

 

„Североамериканското командване за аерокосмическа отбрана определи, че тази балистична ракета не представлява заплаха за Северна Америка“, заяви командир Дейв Бенам, говорител на Тихоокеанското военно командване на САЩ, в съобщение, в което присъства и констатацията, че ракетата „не е представлявала заплаха за остров Гуам.“ На обратния полюс са се развили събитията в Япония, където по телевизията и чрез мобилните устройства са били излъчвани призиви до хората да се укрият в масивни сгради или мазета. Японски източници съобщиха, че ракетата се е приземила на около 2000 километра източно от северния остров Хокайдо.

 

В отговор на поредното ракетно изпитание на Северна Корея Сеул проведе бойни учения, които включваха и изстрелване на балистична ракета. Това съобщи армията на Южна Корея, цитирана от световни агенции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4001 |12.09.2017 Северна Корея обеща на САЩ „най-ужасната болка“ след новите санкции . 1| 4220 |12.09.2017 ООН прие нови, но меки санкции срещу Северна Корея . 1| 4200 |11.09.2017 Северна Корея пак се oзъби на САЩ . 1| 3968 |08.09.2017 Тръмп: Не е неизбежно да се упражни сила срещу Северна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads