Реклама / Ads
3| 3157 |17.12.2022 НОВИНИ

Северноамериканското военно командване обеща да осигури безопасното пътуване на шейната на Дядо Коледа

.
Източник: личен архив
Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) обяви готовността си за 67-ми път в своята история да осигури безопасното пътуване на Дядо Коледа и неговите елени в коледната нощ, предаде ТАСС, като цитира разпространено съобщение.
 

“Всяка година около (коледните) празници НОРАД поема допълнителна мисия да проследи полета на шейната на Дядо Коледа, за да може той да пътува безпроблемно по света", се казва в изявлението.

 

Изпълнението на мисията ще започне на 24 декември. НОРАД ще наблюдава движението на белобрадия старец, а по време на преминаването на шейната през Канада и САЩ изтребители на военновъздушните сили ще се издигнат във въздуха, за да придружат шейната и елените. 

 

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, което включва системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на Канада и САЩ, следи движението на Дядо Коледа от 67 години. За целта се използват 47 радара, разположени в северните и източните райони на двете страни, както и сателити, оборудвани с инфрачервени сензори: смята се, че те реагират на топлината, излъчвана от червения нос на Рудолф, който е начело на впряга, теглещ шейната на Дядо Коледа.

 

Специални цифрови фото и видеокамери на НОРАД, инсталирани по целия свят, записват местоположението на Дядо Коледа по време на цялото му пътешествие.

 

Традицията за проследяване на Дядо Коледа от НОРАД започва през 1955 г., когато магазин в Колорадо Спрингс допуска печатна грешка в телефонния номер на Северния полюс в реклама във вестник.

 

Първото обаждане идва от малко момиче, което се свързва с полковник Хари Шуп - директор на предшественика на НОРАД. Полковникът уверява детето, че белобрадият старец е на път, а след като още малчугани се обаждат в командния център, армията добавя новата задача към своята отбранителна мисия.

 

Командването е кръстено НОРАД три години по-късно и представлява комбинирана канадско-американска военна агенция. Оттогава мисията по проследяване на Дядо Коледа е в ход в празничната нощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2881 |06.12.2022 Украйна и Русия размениха военнопленници . 1| 3143 |05.12.2022 Взривове в две руски военновъздушни бази. Има убити . 2| 3210 |01.12.2022 Украйна и Русия си размениха по 50 военнопленници . 1| 3225 |18.11.2022 МО е готово да внесе промени за заплащането на извънредният труд на военнослужещите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads