Реклама / Ads
11| 4199 |05.12.2022 НОВИНИ

Шаламанов: Не разбираме Запада. Затова не ни пускат в Шенген

.
Основният проблем на политиците е, че не разбират Запада. Това е оценка, която е консултирана със САЩ и Канада. Оценката на Нидерландия е оценката на “колективния Запад”. В България въпросите са много по-фундаментални. В Унгария никога не е стоял въпросът тя част ли е от руската сфера на влияние. 
 

Това заяви пред Нова телевизия бившият военен министър Велизар Шаламанов. 


Очаква се на 8-ми декември на срещата на върха Нидерландия да каже "не" на присъединяването ни към безвизовото пространство. Решението на нидерландския парламент предизвика остри реакции у нас. 


Според Шаламанов основната причина за позицията на Нидербандия са проруските настроения у нас и "сериозното неразбиране що е то Запад и как се вземат решенията в общност от западни демокрации". 


"Това се вижда и в позицията на президента. Не става въпрос за някакво техническо решение. България тръгна напред с цивилизационния си избор. Изгубихме много време да говорим за Запада като “те”, да търсим мост към Русия и прочее", допълни Шаламанов. 


Според Румен Кънчев позицията на Нидерландия не е върху "технически критерии", които също не сме изпълнили. 


"Ако се опитаме да интерпретираме тези критерии, се оказва, че към нас няма политическо доверие. Вземете случая с рафинерията в “Росенец”, с мигрантите, с “Капитан Андреево”. Това е оценка на политическо ниво - те ни нямат доверие", допълни Кънчев.


"Има и друго - в МВнР има четири генерални дирекции, които са директно отговорни за това, което се случва с отношенията ни с Нидерландия. Българското представителство там не даде някакъв сигнал. Те не ни правят от днес или вчера забележки. Така ли някой не се сети да започне специален диалог на равнище дипломати? Недопустимо е да проспят това. Някой не ги е координирал тези дирекции. Как може да се направи такъв пропуск? Кой ще носи отговорността, ако нас на 8-ми ни спрат за Шенген?", попита още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3532 |01.11.2022 Шаламанов: Парламентът закъснява с даването на оръжие за Украйна . 8| 10833 |29.10.2022 Велизар Шаламанов: Към България е имало предложение да усвои бронирани машини и танкове . 0| 2899 |27.09.2022 Велизар Шаламанов: Путин откри нов фронт – срещу руското общество. Това ще е най-големият му провал . 4| 3034 |26.09.2022 Шаламанов: Русия не може да спечели тази война, но не знаем какви безумия може да извърши Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads