Реклама / Ads
3| 2910 |22.03.2023 НОВИНИ

Шарл Мишел: ЕС не е наивен за сближаването между Русия и Китай

.
Шарл Мишел
Европейският съюз не е наивен по отношение на дипломатическото сближаване между Русия и Китай на фона на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Euronews в ексклузивно интервю, записано преди двудневната среща на върха на лидерите в Брюксел.
 

Но той отбеляза, че все по-близките отношения не бива да възпират Брюксел да се ангажира с Пекин. "Абсолютно сме убедени, че е важно Китай да не подкрепя Русия. Важно е Китай да подкрепя международното право, стабилността чрез Устава на ООН", добави той.


"Аз не съм наивен. Знам, че между Китай и Русия съществуват тесни връзки", продължи Мишел.


"Но от друга страна, смятам, че при тези обстоятелства е много ясно, че трябва да се ангажираме с Китай, не защото сме съгласни с него за всичко, напротив, а защото трябва да защитаваме интересите си и принципите си."


Мишел потвърди подкрепата си за мирния план от 10 точки, предложен от украинския президент Володимир Зеленски, който призовава за пълно изтегляне на руските войски и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Предложението на Зеленски е в рязък контраст с документа от 12 точки, представен наскоро от Китай, в който въпросът за окупираните земи видимо отсъства.


Китайският план се позовава на принципите на международното право, но избягва да описва войната като война или инвазия, като вместо това говори за "криза". Той също така призовава за отмяна на "едностранните санкции" и за прекратяване на "манталитета на Студената война", език който се разглежда като едва прикрита критика към западните съюзници.


"Този мирен план не е това, в което ние вярваме", каза Мишел за предложението на Пекин. "Ние вярваме в мирната формула, предложена от президента Зеленски, която се основава на устава на ООН, международното право и многостранния подход."


Нямаме намерение да нападаме Русия


Председателят на Европейския съвет определи като "изключително важен" новия транш от военната помощ, одобрен тази седмица от министрите на външните работи и отбраната на ЕС, който за първи път включва 1 млрд. евро за заплащане на съвместно закупуване на боеприпаси. "Това е конкретно решение за истинска европейска отбрана. А знаете, че в миналото много обсъждахме този въпрос, като за някои това беше теоретичен дебат. Сега това е реалността", заяви Мишел пред Евронюз.


"Беше невъзможно да си представим такова решение дори няколко седмици преди началото на пълномащабната инвазия".


Помолен да очертае границата между военна подкрепа и активна военна дейност, Мишел заяви, че ЕС има законно право да помогне на нападната държава. "Няма никакво съмнение, че нямаме намерение да нападаме Русия. Има агресор: това е Русия. Има жертви", каза Мишел.


"Подкрепяме международното право, защото знаем, че ако не подкрепим Украйна, това означава, че светът ще бъде по-малко безопасен в бъдеще."

 

Много трудни предизвикателства едновременно


Мишел обсъди и състоянието на европейската икономика, която е сериозно засегната от сътресенията, предизвикани от войната в Русия. "Смятаме, че е важно да се обърне внимание на дългосрочната конкурентоспособност на Европейския съюз. Изправени сме едновременно пред много трудни предизвикателства", каза Мишел, като посочи високите цени на енергията, изменението на климата, цифровия преход и липсата на необходимите умения.


Финансовото безпокойство се засили този месец след зрелищния срив на Silicon Valley Bank, най-голямата американска банка, изпаднала в криза от 2008 г. насам, и след поглъщането с държавна помощ на Credit Suisse, втория по големина кредитор в Швейцария.

 

"Следим какво се случва в Швейцария и в САЩ", каза Мишел. "Но съм убеден, че разполагаме с правилните инструменти, за да сме сигурни, че ще запазим стабилна ситуация."


Според председателя последните събития трябва да послужат като "допълнителен аргумент, а не като спусък" за постигане на напредък в преговорите по отдавна спряния европейски банков съюз, които остават незавършени поради постоянните различия между държавите членки.


Третият стълб на съюза, известен като Европейска схема за застраховане на депозитите (ЕСЗД), е последното парче от пъзела, което чака да бъде договорено. По стечение на обстоятелствата EDIS трябва да предотврати отчаяни банкови масиви като този, който доведе до срив на Silicon Valley Bank.


"Работим много по въпроса, но може би е време да ускорим темпото", каза Мишел. "И се надявам, че ще бъде възможно да се даде политически тласък."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4907 |15.02.2023 Василев: Най-големият шарлатанин е Радев, не е изключено негов съветник да е в следващия ”Магнитски” . 12| 6200 |07.02.2023 ”Шарли Ебдо” тури в джоба режисьора М. Генчев: Излезе с безумна карикатура за земетресението в Турция . 4| 2945 |23.01.2023 Шарл Мишел: ЕС да използва конфискуваните руски активи за възстановяване на Украйна . 9| 4541 |05.01.2023 Скандална карикатура на ”Шарли Ебдо” нажежи страстите между Париж и Техеран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads