Реклама / Ads
0| 3175 |30.08.2022 НОВИНИ

Шефът на ”Булгаргаз”: Увеличението на цената на газа за септември ще е по-голямо от заявеното

.
Очаква се окончателното увеличение, което ще внесем за месец септември, да бъде по-голямо от първоначално заявеното. Това каза Деница Златева, директор на ”Булгаргаз”.
 

На открито заседание от 10:30 ч., КЕВР обсъди доклада относно заявление от „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цена на газа за месец септември 2022 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

 

Златева уточни още, че работят за много конкурентна цена за месец октомври заради стартирането на интерконектора с Гърция. Целта им е за октомври да постигнат цена, която да е равна или по-ниска от цената за месец август.

 

Първоначалното предложение на „Булгаргаз” бе природният газ да поскъпне с още 6% и да стигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

 

Иванов попита Златева при какъв индекс TTF към момента се ориентират за определяне на новата цена, която КЕВР трябва да утвърди на 1 септемери. Златева посочи сумата от 270-275 евро.

 

На 1 септември КЕВР ще утвърди цената на газа за месец септември на закрито заседание от 15.00 ч., посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

"До края на септември 50% от техническия капацитет на газохранилището в Чирен ще бъде нагнетено с газ от "Булгаргаз", посочи още Златева.

 

Припомняме, че природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

 

Тогава регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2649 |29.08.2022 Шефът на „Топлофикация“: Ако има нарушение, фактурите ще се коригират . 0| 2813 |28.08.2022 Шефът на ”Пирогов”: Болницата ще я има преди и след нас . 0| 5072 |26.08.2022 Шефът на „Гранична полиция“ за загиналите полицаи: Не е моментът да се посочват виновници . 0| 3896 |26.08.2022 От първия си ден служебното правителство атакува Комисията за защита на потребителите, твърди шефът й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads