Реклама / Ads
0| 3587 |07.10.2018 НОВИНИ

Шофьори носят вина за кръвта по пътищата, но най-виновна е държавата

.
Източник: БГНЕС
Черната статистика по българските пътища продължава да стряска въпреки обещанията на поредица правителства драстично да намалят броя на жертвите и ранените при катастрофи. Каква е причината за това?
 

„Аз постигнах някаква малка победа с ефективната присъда на момчето, което уби дъщеря ми, но не мисля, че само в правосъдието е вината. Хората просто са безотговорни, не спазват знаците, не спазват елементарна култура на шофиране”, смята депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която преди седем години загуби дъщеря си на пешеходна пътека.

 

Според нея всичко зависи от семейната среда, обучението и възпитанието. На сходна позиция е и бившият шеф на КАТ Богдан Милчев. В студиото на „Тази неделя” обаче той отбеляза, че същите безотговорни шофьори стават много отговорни, когато карат в чужбина.

 

„Проблемът е в средата. Държавата е тази, която може да въздейства и да промени средата”, подчерта той.

 

Експертът по пътна безопасност отбеляза, че повече от 20 г. не се провежда обучение на учениците за опасностите на пътя, от повече от две десетилетия не са актуализирани и програмите, по които се подготвят новите водачи. Контролът не е ефективен, защото се базира на регламент от1969 г. Новите пътища пък са опасни, защото одиторите по пътна безопасност не си вършат работата.

 

Държавата трябва да направи нов модел за пътната безопасност, призова Милчев. По думите му за целта щатове от всички структури с отношение към проблема трябва да влязат в ново звено, което събира информация, следи дейността на останалите институции и работи за синхронизиране на законодателството, което в момента „се импровизира”.

 

Милчев посочи, че на 10 октомври ще има форум, на който очаква именно такъв ангажимент с конкретни срокове да бъде поет от премиера Бойко Борисов. Министър-председателят е обещал на гражданските организации, че ще могат да контролират дейността на новата структура.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5152 |06.10.2018 Никола Филчев: Правосъдието винаги е използвано за политически натиск . 4| 5119 |06.10.2018 Солени глоби отнасят шофьори заради забравен знак на бул. „България” . 0| 3584 |03.10.2018 Славчо Велков: При сделки с изтребители винаги има опити за лобизъм . 9| 4769 |27.09.2018 Евростат: Половината българи не говорят чужд език. И по това сме последни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads