Реклама / Ads
2| 4791 |26.11.2007 НОВИНИ

Ще обърне ли кметския вот в Стара Загора ръчното броене на бюлетините?

.
Сериозни разминавания в резултатите от втори тур на изборите за кмет на община Стара Загора констатираха вещите лица при повторното ръчно преброявяне на бюлетините, съобщи ТВ „Европа”.
 
По този повод днес съдът е започнал разпити на председатели, заместниците им и секретарите на 6 секционни комисии. Проверката беше разпоредена от Административен съд – Стара Загора по жалба на досегашния градоначалник д-р Евгений Желев. На балотажа за кмет беше избран кандидатът на ГЕРБ проф. Светлин Танчев с аванс от 490 гласа. До момента са преброени ръчно бюлетините в първите 18 секции. В 6 от тях са намерени сериозни разминавания в резултатите.В три секции с номера 4,6 и 18 има общо 53 бюлетини, които на 4 ноември са били определени като действителни в полза на кандидата на ГЕРБ, а 5-те вещи лица са установили, че са недействителни, защото са отбелязани и двете квадратчета! Всички разпитани от секциите отричат това да е възможно. Според Марийка Иванова, зам.-председател на СИК № 4, въпросните бюлетини не били от нейната секция. „Такива бюлетини, когато ние броихме, не е имало”, категорична е тя. Иванова каза още, че няма обяснение откъде са се взели тези бюлетини, но е сигурна, че не е възможно членавете на СИК да са извършили манипулация по време на преброяването на гласовете в урните. В останалите три секции 7,12 и 13 при повторното преброяване излизат общо около 170 гласа повече за д-р Желев, за разлика от данните, нанесени в протоколите. Председателите на комисиите са категорични, че не са допуснали грешки и коректно са броили и протоколирали. Според представители на ГЕРБ някой е ровил в чувалите с бюлетини, които се съхраняват в сградата на общинската администрация. Зоя Цвяткова, секретар на община Стара Загора, обаче категорично отрече подобни твърдения. Тя обясни, че чувалите с бюлетините се съхраняват „посредством 3 ключа, които са в трима различни човека”. Помещението, където са изборните книжа, било включено допълнително и към СОД. Цвяткова е абсолютно убедена, че е абсолютно невъзможно някой да влиза вътре, да взима чувалите. Трябва да бъдат преброени бюлетините в още 184 секции в община Стара Загора, а последната дума има съдът, напомня ТВ „Европа”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5022 |26.11.2007 Бизнесът: Бюджет 2008 е прозрачен, но администрацията е много раздута . 1| 5018 |26.11.2007 Отложиха дело срещу бивш шеф на КАТ . 8| 5717 |26.11.2007 Шефът на руските тайни служби Николай Патрушев тайно у нас . 2| 4732 |26.11.2007 Само 1/3 от регистрираните партии са се отчели пред Сметната палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads