Реклама / Ads
1| 3091 |10.03.2023 НОВИНИ

ЕС ще ограничи енергийното потребление с 11,7% до 2030 г.

.
Европарламента ще обсъди ограничаването на енергийното потребление
Днес Европейският съюз постигна споразумение за намаляване на крайното потребление на енергия в единния блок с 11,7% до 2030 г. - цел, която според евродепутатите ще помогне в борбата с изменението на климата и ще ограничи използването на руски изкопаеми горива в Европа, предаде Ройтерс.
 

Споразумението беше договорено след продължили цяла нощ дебати между преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент.

 

Постигането на целите ще изисква от държавите да реновират милиони сгради, за да губят по-малко енергия. Тъй като повечето европейски сгради се отопляват с изкопаеми горива, политиката е от решаващо значение за усилията на ЕС за борба с изменението на климата.

 

"Това ще означава истинска промяна в полза на климата и в ущърб на Путин", посочи Нилс Фулсанг, водещият преговарящ на европарламента.

 

Преговарящите се съгласиха, че потреблението на енергия от крайни потребители в ЕС като домакинства и предприятия през 2030 г. трябва да бъде с 11,7% по-ниско от очакваното потребление към тази дата.

 

Споразумението обаче не достигна целта за намаление с 13%, която ЕК сметна преди година, че ще трябва да помогне на страните от ЕС да се откажат от руските изкопаеми горива по-бързо, след като Москва нахлу в Украйна.

 

"Споразумението подобрява текущата директива за енергийна ефективност, но не до степента, необходима за постигане на целите на REPowerEU", заяви Ариана Витали, генерален секретар на Коалицията с нестопанска цел за енергийни спестявания, имайки предвид целите на ЕС да се откажат от руските изкопаеми горива до 2027 г.

 

Европейският парламент настояваше за по-висока цел от 14%, докато някои страни от ЕС настояваха за по-ниска цел от 9%, какво беше и първоначалното предложение на ЕС от 2021 г., което обаче беше променено след нахлуването на Русия.

 

Заложената цел ще бъде правно обвързваща. Държавите ще определят свои собствени необвързващи национални цели, но ако те не достигнат общата цел за намаление с 11,7%, то тогава Европейската комисия ще ги коригира.

 

От 2024 до 2030 г. страните ще трябва да спестяват средно 1,49% от крайното потребление на енергия годишно. Държавите ще трябва да ускорят обновяването на обществени сгради, като реновират най-малко 3% от общата площ на тези сгради всяка година.

 

Сега постигната сделка ще отиде в европарламента и в отделните страни членки на ЕС за окончателно гласуване.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3738 |23.02.2023 ”Лукойл” гарантира вътрешното потребление на горива . 2| 3529 |09.02.2023 ”Спейс Екс” ограничи достъпа на украинските безпилотни апарати до ”Старлинк” . 1| 3276 |08.01.2023 Атанас Пеканов: В момента е трудно да ограничим вредните емисии . 5| 3306 |17.12.2022 Деветият пакет от санкции на ЕС срещу Русия може да ограничи работата на ”Лукойл Нефтохим”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads