Реклама / Ads
0| 2989 |31.08.2022 НОВИНИ

ЕС замразява визовото споразумение с Русия, но няма да наложи обща забрана /обновена/

.
Източник: БГНЕС
Министрите на външните работи от Европейския съюз постигнаха съгласие да преустановят заради войната в Украйна споразумението от 2007 г. за облекчен визов режим с Русия, обяви европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел, цитиран от световните агенции.
 

„Постигнахме съгласие за пълното преустановяване на споразумението за облекчено издаване на визи ЕС-Русия“, заяви той на пресконференция в края на двудневното заседание в Прага на външните министри от Евросъюза, предава БТА.

 

Мярката ще направи процедурите за издаване на визи по-сложни, по-скъпи и по-бюрократични, и ще увеличи времето за чакане за издаването им, става ясно от насоките на Европейската комисия.

 

„По този начин значително ще бъде намален броят на издаваните визи от държавите в ЕС. Получаването им ще стане по-трудно и ще отнема повече време“, обясни Борел.

 

Мярката има за цел да прекрати т.нар. „виза шопинг“ от страна на руски граждани, които търсят лесен достъп в Евросъюза през държави членки, където правилата за влизане са не толкова строги, поясни шефът на европейската дипломация на пресконференция в Прага.

 

До преустановяването на споразумението се стигна след седмици на настоявания от страните от ЕС, които граничат с Русия, за по-строги мерки срещу руските граждани, влизащи в съюза с шенгенски визи, издавани от някои държави членки.

 

Дипломати, цитирани от Ройтерс, заявиха, че министрите от ЕС не са могли да се споразумеят за пълна забрана за издаването на визи за руснаци, тъй като държавите членки са разделени по въпроса.

 

Борел каза, че от средата на юли се наблюдава увеличение на пътуванията от Русия към съседните държави.

 

„Това се превърна в риск за сигурността на тези съседни държави. Освен това наблюдаваме как много руснаци пътуват за удоволствие и шопинг, сякаш в Украйна няма война“, добави той.

 

Че Европейският съюз ще отмени споразумение с Русия, което улеснява издаването на визи, но няма да бъде налагана цялостна забрана за издаването на визи, тъй като няма единодушие по въпроса, разкри по-рано днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран Ройтерс. Той подчерта в публикация във Фейсбук, че Унгария, наред с други страни членки на ЕС, е против налагането на забрана за издаването на визи на руски граждани.

 

„Будапеща подписа споразумение с руския енергиен гигант „Газпром“ за допълнителни доставки на газ от 1 септември“, обяви още Сиярто.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3068 |28.08.2022 „Файненшъл таймс”: ЕС обмисля да спре споразумението с Русия за облекчен визов режим . 0| 2777 |24.08.2022 Германия и Канада с ключово енергийно споразумение . 0| 2917 |05.08.2022 Китай замразява диалога със САЩ по ключови политики заради визитата на Пелоси в Тайван . 0| 2710 |22.07.2022 Киев и Москва вдигат със споразумение блокадата над украинското зърно утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads