Реклама / Ads
10| 5535 |03.04.2011 НОВИНИ

СИЛА ще се бори с монополите и цените

.
За премахване на монополите и картелите в българската икономика и за яснота в ценообразуването се обявиха от СИЛА. Гражданско сдружение срещу високите цени на горивата бе учредено на Национално събрание във Велико Търново. На него присъстваха представители от 28 града в страната, които се обединиха под името СИЛА – Съюз на интернет любителите на автомобили.
 

Групата във Facebook „Не! На високите цени на горивата“дава идеята за сдружението. Участниците в СИЛА настояват за премахване на монополите и картелите в българската икономика. Според тях все още няма яснота в ценообразуването на горивата. “В Англия без облаганите данъци горивото струва 1,16 лв. за литър, докато в България излиза 1,30 лв.”, заяви Славян Желязков, който е сред учредителите на сдружението.

Участниците в гражданското сдружение заявиха, че ако не започнат незабавни преговори от страна на държавата за намаляване на цените на горивата до 2,00 лв. за литър, то протестните действия ще продължат. Подготвя се и национален протест в София, в който се очаква да се включат около 150 000 души. Към сдружение СИЛА се присъединяват и собствениците на малки бензиностанции, които купуват гориво от „Лукойл“. “Причината е, че много от тях са заплашени от фалит в следващите месеци”, каза още Славян Желязков. Той допълни, че преди приватизацията на „Лукойл“ печалбата на бензиностанциите е била 30 стотинки за литър гориво, докато в момента тя е 12 стотинки.

"Ние не искаме да сваляме правителството, защото повечето от нас са гласували за него, но настояваме за диалог с управляващите. Непрозрачното ценообразуване на горивата е първият проблем, който ще бъде поставен на преговорите, които очакваме да започнат в скоро време", заяви на пресконференция Славян Желязков По неговите думи СИЛА е сформирана като неполитическа организация, която няма да подкрепи нито една от действащите партии, управлявали държавата през последните 20 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5045 |11.03.2011 Родни попзвезди "прегазиха" монополите . 9| 5779 |08.03.2011 Каракачанов: ЕРП-тата налагат цените, а ДКЕВР обслужва монополите . 3| 4817 |06.12.2010 ДНЕС се вдигна на протест срещу монополите . 11| 7455 |26.09.2010 Граждански сдружения обявяват война на монополите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads