Реклама / Ads
0| 3787 |14.06.2022 НОВИНИ

Текст: Кольо Парамов: Силата на парите, или силата на Разума!

.
“На Ванката Николов, когото повече от три години убеждавам, че силата на политиката е в силата на парите, но липсва ли разум в тези, които ги управляват, държавата фалира”
 

До Вицепремиера и 

финансов министър на Република България

господин Асен Василев


Уважаеми господин Вицепремиер ,

Да управляваш златото и съкровището на България е сериозна и отговорна работа. Даже и Христо Ботев не е успял да съхрани и преразпредели 13 000 жълтици, които е трябвало да помогнат за освобождаването на

България! После, тия които са ги дали от Букурещ от сърце български търговци, със съжаление са констатирали , че вместо национална революция златото им е ползвано за въздигането на 30 - 35 големи къщи по центъра на София ! И този проблем е от преди 150 години - 1882 год.!

Давам пример с великия , 28 - годишен Христо Ботев - българин с уникално чувство за принципност и приятелство , защото и той, самият не е преценил до край каква е силата на парите и колко е разума на тези свои хора, на които е поверил 13 000 жълтици!

Уважаеми господин Василев,

На 38 годишна възраст станах депутат в 36 ОбНС . Член на бюджетната комисия. Участвах активно в изработването на няколко закона във финансовата област. Внесох сам „Споразумението с банките - кредиторки в Лондонския клуб“, чрез което България спести (икономиса) 5,230 милиарда долара, по закона „Устройствен за Бюджета на Р.България“, по третия основен вариант заедно с проф.М.Динев - „Закон за Сметната палата“ и още други важни държавни нормативни актове.

Казвам Ви всичко това, не като хвалба, а като конкретност и опит по управлението на държавните пари. До влизането ми в парламента членувах в БСП и от там бях избран за депутат. Бях избрал социалната партия още на ненавършени 19 годишна възраст и благодарение на последователността ми успях през 1990 год. да бъда избран за Председател на Общинския съвет на БСП . В последствие на 40 Конгрес на БСП - декември 1991 год. , бях предложен за Кандидат - член на Изпълнителното бюро на БСП . С една дума, Партията отдели огромно доверие към мен.

Но, две години след това , при тази денонощна парламентарна и политическа работа, аз осъзнах най - важното политико - парично обстоятелство, че съм фундаментално заблуден! Наложи се на 06.12.1993 г. първи да напусна Партията - БСП и Парламентарната група. Отказах категорично да участвам в изграждането на червените барони, като капиталисти и реализация на тяхното богатство!! Тази очаквана дейност не беше нито социална , нито социалдемократическа , както Петър Дертлиев беше предложил за лявата нова политика! Тогава нито Жан Виденов , нито големите партийци около него не разбраха , че именно червените велможи ще забогатеят тотално и ще срутят държавата!

Чрез една голяма парламентарна лъжа, БСП конструира мнозинство в 37-мото ОбНС и направиха правителство на Жан и Гечев. Те пък бързо, бързо още на втората година запалиха огъня на огромната бедност и глад .

И тогава , за коя социална политика ставаше дума !? На 100 ден от правителството на Жан - 25.04.1995 г. - написах една статия за вестник „Труд“ , със странното за тогава заглавие : „Днешното правителство прилича на неподготвен студент , за когото няма значение оценката“ ! Отчитайки факторите за стартовото забогатяване на бившите червени политици и мои колеги , липсата на съответната подготовка на Гечев за управлението на държавата , аз изрично съм отбелязал тогава следното :„И тук мечтателството на икономическият министър Гечев , ще се натъкне на нещо непознато за него - сериозни проблеми по взаимната задлъжнялост и ненормални разплащания , използван икономически аванс по отделни показатели , несъбираемост на данъци , допълнителен дефицит , агония на валутния пазар , трудни възможности на външния дълг , срив на бюджета за 1996 година и твърде неблагоприятни тенденции за половината български банки след Ноември.1995 година , възможен срив на цялата банкова система . Самият Гечев , ще разбере , че „Гечевизмът“ му не сработва в реалната икономика . Напротив , при този месечен темп на злоупотреба с валутния резерв при наличието на 1,530 милиарда USD - 1,570 милиарда USD в началото на мандата ще се стигне до стандартния минимум в началото на есента на 1996 година . А Гечев ще констатира , че „Гечевизмът“ му е един изтърбушен мех , който постоянно се надува и който постоянно издиша - една безкрайна и безсмислена пропаганда“ , в - к „Труд“ от 25.04.1995г. , Бр.96 ( 14582) и книгата „Въпроси“,Том 1 на К.Парамов , стр. 136 .

Статията заработи автоматичното ми уволнение извън банковата система от другаря Жан Виденов . Това , че аз бях уволнен от работа не промени

нито стила , нито перфектността на Жан и Гечев. Те докараха България до един прелом , който бе уникален за моята бивша социална партия. Но още по-лошото е , че и следващите продължиха по този път.И резултатът днес, след 26 години , е последното ни място в Европа - един парадоксален, първичен и гнил капитализъм , който изгони 2,5 милиони българи вчужбина . 

Резултатът на село е още по очебиен , още по-фрапиращ.Чехияи Унгария запазиха 85-90 процента от селскостопанските кооперации, кооперации на труда и социалната обвръзка . А , нашата социална партия гарантира раждането на латинофунтистите , които да имат колкото си искат земя , да грабят помощите и раждат неграмотни и лакоми олигарси. Това е днешната първична , богата капиталистическа държава - богата на олигарси , които заменят интелектуалното начало с безкрупулната наглост на БЕЗКОНТРОЛНИТЕ ПАРИ . За това България е сложена на едни тежки и противоречиви политически релси на омразата . Омраза , която скоро ще доведе до сериозни вътрешни проблеми за оцеляването на новата ни държава . Капитализмът ни е сбъркан издъно и това ни задължава да се вразумим за утрешния ден !

Да помислим реално и социално за всички българи ?

Уважаеми господин Василев,

Вие сте финансов министър на най - бедната държава в Европа. Някои икономически мерки , които Вие не взехте държавнически по продажбата на ел. енергия през втората половина на 2021 година, Ви вкара в уникален капан ! Другите министри , включая и днешния Министър - председател не са наясно с този нагъл театър , но Вие , лично Вие, извинявайте , ще плащате сметката за всичко!

Пиша Ви за всичко това , за да не ползвате повърхностни оправдания , които ползвахте в началото на Юни. Но сега искрено искам да Ви допълня нещо важно .

Започнете от КТБ !

Преди месец , заедно с господин Методи Андреев и господин Петър Клисаров внесохме до Парламента , Президента и Правителството писма - вх. № 92-00-183/07.04.2022 и вх.№ ПГ - 239-00-12/07.04.2022 , с предложение за ново иницииране по цялостното разследване на умишления фалит на КТБ !

В момента , нито в Парламента , нито в Президенството , нито и в Правителството се занимават с фалита на КТБ ! Искам ясно да Ви уточня нещо много важно , изказано многократно , че проблема с КТБ вече не е само български , а е показателен като световен негативен опит. Вие не вярвате , дори не допускате , че този проблем ще разкрие издъно нова България . Разкриването на умисъла , последствията и уникалната кражба на КТБ е показателна задача , вече и за световните разследващи органи , като скоро и Вие ще научите за всичко това. Но до тогава сте в състояние да стартирате вътрешно проучване на целевите загуби , като последователност възникнали от взетите с умисъл решения. Тези Ваши констатации по работата на синдиците ще разкрият допълнителната обвързаност с организаторите на фалита на КТБ.

Уважаеми господин Вице -Премиер и Министър на финансите , Вашето бъдеще , Вашето управление е заложник на голямата афера КТБ в България ! Ако осъзнаете този факт , ще успеете да прескочите голямата яма , която Ви се готви в момента . Обърнете сериозно внимание на историята с КТБ. Тя е много важна за Вас и най-вече за нашата държава България !

Защо е важно Господин Василев ? Важно е поради следните причини : Преди всичко , на примера на насилственото фалиране чрез държавните институции , изключително в частен интерес ще се разбере най-добре механизма на овладяване на държавата от Мафията им , нейното пълно подчиняване в нейния интерес !

На Второ място ще се добие реална представа за размера на щетите , които са предизвикани от организаторите на фалита и безотговорността на политиците през 2014 година и насам . Защото щетите не се измерват само и единствено с претърпените преки загуби на кредиторите , които са относително лесно измерими от днешна гледна точка – над 4,5 милиарда лева. Косвените загуби за икономиката и обществото са неизмеримо поголеми и според някои изчисления достигат до 10 милиарда лева , като в тях могат да бъдат калкулирани , пропуснати преки и косвени данъци. Те са неплатени поради закриване на предприятия и фалит на бизнеси, свързани с банката или пък с клиентски на банката , евентуални осъдителни решения срещу държавата и прочее. Може би изглеждат надценени , но тук бих могъл да посоча редица отрасли и производства , които пострадаха от този фалит ( енергетика , военна индустрия , туризъм и др. ) , а някои направо бяха унищожени – речно корабостроене  автомобилостроене , ( не бива да се забравя , че с изключителното финансиране на КТБ беше изградена фабриката за асемблиране на ГРЕЙТ УОЛ в Ловеч ) . Има и други такива примери.

На Трето място – цели отрасли от същественото значение за Националната сигурност ( енергетика , телекомуникации , военна индустрия ) бяха поставени в изключителна рискова ситуация да попаднат в недобронамерени ръце включително и с риск да фалират. На четвърто място , чрез изследване на разграбването на активите на банката ще може да установите не само бенефициентите от атаката , но и взаимовръзките между тях , включително техните офшорни сметки и прочие , което е важна част от декларираната от това правителство нулева толерантност към корупцията и разбиване на мафиотските схеми. Следва да се отчете , че с фалирането на банката и разграбването на активите и , Мафията нанесе щета както на държавата , така и на не малка част от бизнеса , който намираше финансиране на своите проекти там. 

Спестителите изгубиха над 2,5 милиарда лева средства в негарантирани депозити. Скандалното в случая е , че държавата тогава , както и правителството така и БНБ нито се вслушаха в съветите , нито пък показаха, че разбират проблемите . Цинизмът на предишните управляващи в лицето на МФ (Горанов ) и ФГВГ (Миленов, Матев) достигна до там , че независимо , че те имаха една трета от масата на несъстоятелността нито бяха допуснати до нейното управление, нито дори им беше предоставена каквато и да е било информация и отчет. Държавата го дължи и на тези хора и най-лесния начин да бъдат разкрити престъпленията по време на

несъстоятелността , виновниците наказани , а откраднатото върнато в масата на несъстоятелността.

На пето място , но , не и на последно , очаквам да открехнете истината за виновните за този фалит , защото за мен няма съмнение , че това не са хора които са изправени на съдебната скамейка от Прокуратурата и лично от Главния прокурор г-н Иван Гешев. Обществото има нужда от ГОЛЯМАТА ИСТИНА така както и всички пострадали до сега от бавещия се съдебен процес , без цялостния обхват на виновните за умишления фалит.

Господин Вицепремиер ,

Времето за действие по казуса КТБ отдавна настъпи . Още повече , че сегашната политическа ситуация изисква от Вас и останалите членове на правителството твърдост и непоколебимост. Жребият г-н Василев за Вас е хвърлен или ние българите като общество - или мафията . Затова стартирайте операция „Чисти ръце “ в България. Информирайте страната , държавата и влезте с чест в „Чисти ръце“ . Така ще докажете , че не се страхувате от никой , че като финансов министър сте готов да влезнете ж историята достойно , силно и безкомпромистно за истината в нашата държава.

България ще оцени по достойнство този Ваш акт и ще Ви приветства за хода Ви за разкриване на истината за КТБ !

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10807 |29.12.2021 Любо Кольовски: Прокурорите заплашват доцента, че ще го опраскат? . 1| 2972 |02.12.2021 Кольо Колев: Шамарът на избирателите засилва шанса за правителство. Закономерно е Петков да е премиер . 18| 5438 |16.11.2021 Кольо Колев: ПП сложиха ли си тенекиените гащи? . 14| 4374 |05.11.2021 Луна чете от подготвен текст: Станахме наследствена комунистическа диктатура със стари образи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads