Реклама / Ads
9| 5375 |10.02.2012 НОВИНИ

Силиконките под лупа

.
При 5 на сто от жените с импланти се наблюдават странични реакции.
 

Европа затяга контрола над силиконовите импланти след скандалния случай с френската компания „Поли Имплант Протез” и занапред ще следи под лупа изкуствените гърди на всички европейки. Това стана ясно вчера след като европейският комисар за здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали изпрати остро писма до всички министри от държавите членки с препоръка „да предприемат незабавни действия на национално ниво”.В писмото си до д-р Стефан Константинов еврокомисар Дали настоява той да ревизира органите, които сертифицират силиконовите импланти, както и да затегне контрола над тях, за да няма корупционни практики и в страната ни да се слагат фалшиви гърди.

Освен това занапред пластичните хирурзи трябва да подават своевременно информация за това дали пациентките им имат някакви оплаквания след операцията и дали съобщават за нежелателни странични ефекти. Тези данни трябва да се събират и обработват от здравното министерство и да се оповестяват периодично. Всеки чифт гърди трябва да има уникален номерсрещу който да бъде описано кой, кога и на кого е поставил имплантите. „Всеки чифт силиконови импланти е придружен от паспорт, който е и вид гаранционна карта. Едно копие се предоставя на пациентката, а друго остава в документацията на съответната клиника”, коментира националният консултант по пластична хирургия доц. Роман Романов. Според него оповестяването на каквато и да било информация не е добра идея, защото не всяка жена иска да се разбере, че си е подобрила формите на бюста.

Подобна информация не е нужно да се праща и в здравното министерство, нито в Европейската комисия. „Това, което можем да направим, е всички пластични хирурзи да вписваме данните от тези операции в общ регистър и да ги обсъждаме ежегодно”, коментира още доц. Романов.Медицинската практика показва, че при 5% от жените се появяват някакви нежелани странични ефекти и те се нуждаят от подмяна или изваждане на силикона „Две от компаниите, които предлагат импланти у нас, дават 10-годишна гаранция. Това означава, че ако нещо се случи, повторната операция е за сметка на компанията, а не на пациентката”, уточни доц. Романов. По думите му през тази година ще бъдат изработени и одобрени стандартите в пластичната хирургия и това ще гарантира по-голяма безопасност на интервенциите.Междувременно депутатите от парламентарната здравна комисия гласуваха на първо четене с пълен консенсус промените в Закона за медицинските изделия, с който занапред ще се затегне и контролът над имплантите. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5199 |23.01.2012 НАП гледа под лупа 11 висши чиновници . 24| 5805 |19.12.2011 Европа гледа под лупа “порочното кадруване” в съдебната власт . 1| 5670 |02.09.2011 Гледат под лупа субсиидите на независимите депутати . 4| 5957 |28.04.2011 Брюксел ще гледа под лупа харчовете в ДФ "Земеделие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads