Реклама / Ads
69| 6787 |12.10.2012 НОВИНИ

Симеон Дянков: Държа на този данък, ще го има!

.
Симеон Дянков
Данъкът ще влезе в сила от 1-ви януари 2013 г. Защо въобще Станишев и неговите хора въведоха плосък данък, има доста проблеми с него, попита министърът.
 

Държа на този данък, ще го има, за моя изненада се оказа, че в България няма такъв данък, обяви по НТВ министърът на финансите Симеон Дянков. Живеейки т САЩ той си бил плащал този данък, после продължил. Данъчното законодателство трябва да е справедливо, смята той. Ако си рентиер, парите работят за теб, но това не се облага. Защо ако работиш на минимална работна заплата, това се облага, а ако имаш много пари, това не се облага, попита Дянков.

Ако имаш депозит от 1000 лв.; данъкът е 30 ст на месец, около 4 лв на година; ако имаш 20 млн лв на депозит, ще плащаш 800 000, а и така трябва, обясни Дянков. Ние се включваме в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Швейцария, Лондон или Виена. Подготвили сме текст, че да не може да се избягва този данък, нито в друга държава, защото имаме двустранни споразумения. 

Като е създаден плоският данък, е имало такава дискусия и за минималната работна заплата. Ако отворим темата за някакъв праг, би трябвало такъв да има и на базата на заплатите. Данъчната система и системата за осигуряване търпи развитие, отбеляза Дянков. 

Защо въобще Станишев и неговите хора въведоха плосък данък, има доста проблеми с него, попита Дянков. Щом ще има един данък за всички, нека има и за богатите, продължи той. Налагало се преосмисляне на т.нар. банков капитализъм. Кризата показвала, че трябва да се върви към повече фокус към предприемачеството.

В България в момента има най-голямата свръхликвидност върху банковата система; БНБ е съумял да има най-стабилната финансова система; хората и в тежки икономически времена, продължават да спестяват, отчете Дянков.

За пенсиите: От 2009 г. досега изчисляваме инфлацията за всяка година и за всяка кохорта от хора се съобразяваме с комулативната инфлация и даваме. Няма друг справедлив начин да се прави тази сметка, каза Дянков. 

За майчинските: За първата година са вдигнати с 18% заплатите на майките; оттам нататък съм привърженик на идеята парите да са процент от заплатата, получавана като работещ.

За образование и наука: парите в бюджета са повече, повече пари отиват в детските градини, също и в университетите. Следващата година ще стигнем до 4%. За БАН - искат между 11 и 40 млн повече. Там трябва да има реформи, бяхме се договорили за типа реформи с покойния председател, сега ще видим на какви реформи ще е готово новото ръководство, има известен резерв, каза Дянков и предложи някои институти, интересни през социализма, да минат към други звена. Той предложи на учените да правят "истински проекти".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5621 |08.10.2012 ЕС: Ограниченият трудов пазар за българи не е дискриминация, а държавна политика . 5| 5131 |07.10.2012 Данчо Пръча е задържан в операция "Пръча" . 32| 5885 |06.10.2012 Според Станишев: Който не харесва премиера, е враг на държавата . 0| 5183 |05.10.2012 Задържаха 6-ма държавни служители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads