Реклама / Ads
2| 4857 |06.03.2008 НОВИНИ

Симеон: Решавайте проблемите на хората, а не водете виртуална политика

.
Не политическите дискусии и виртуалната политика, а ангажирането с проблемите на хората, е истинското мерило за обществената тежест на една политическа сила.
 

Това обяви лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски на среща с жълти общински съветници от Южна България, организирана със съдействието на фондация „Фридрих Науман". Той допълни, че често говори за тази виртуална политика, „понеже наистина се среща непрекъснато и понякога може да предизвика деморализиращ ефект".

„Искам да знаете, че коалицията е стабилна, повтарям - коалицията е стабилна. Защото имаме немалко внушения, че няма стабилност в управлението. Това е част от онази виртуална политика, която, за съжаление, често наблюдаваме в публичното пространство напоследък", заяви още Сакскобургготски и припомни, че заседанието в Хисар е показало, че и трите партии имат волята да завършат успешно мандата. Той уточни, че не казва ова като самоцел за власт, а за доброто на страната - да се приключи и този мандат по един успешен начин и това да бъде третото правителство, което си изпълнява конституционния период. Лидерът на НДСВ изрази умереност, че конкретните инициативи, начертани в актуализираната програма на правителството, ще спомогнат за активизиране на управлението през оставащата година и нещо до края на мандата.

„Тук ще отворя скоба да кажа, че за НДСВ основните приоритети остават и здравеопазване, и образование. И ще подчертая, че нашите народни представители са особено активни по отношение на здравната реформа", подчерта Сакскобургготски.

„За всички е важно в оставащите месеци да бъдат реализирани основните програми и проекти, залегнали като цели през 2005 г. с формирането на правителството. Това е пътят да получим от избирателите висока оценка на следващите избори. Ето защо и вашата роля  като участници в местното самоуправление от името на НДСВ става все по-важна. Разчитам на вас да дадете на централата на „Врабча" актуална информация за конкретни проблеми по места, които бихме могли да решим в оставащите месеци от мандата", посочи лидерът на партията.

333-2.jpgЦарят съобщи, че през последните дни е провел серия срещи в Европейския парламент в Страсбург, където има много познати и приятели измежду еврокомисарите и европейските парламентаристи - всички те оценявали стабилността на тристранната коалиция. „Тази стабилност не се отразява само в самия принцип, а реално и, ако мога да ползвам чуждицата, рейтингът на правителството и на България е на много добро ниво благодарение на това коалиционно управление. С всичките горещи теми, които има в нашия регион, България се оказва още веднъж остров на спокойствие и същевременно и на стабилност. Това е още един повод за всички членове на НДСВ да имаме високо самочувствие като национално отговорна партия", каза още Сакскобургготски.

И продължи: „За разлика от кметовете общинските съветници са изцяло партийни кандидатури и преки изразители на политиката на НДСВ на местно ниво. В този смисъл вашият мандат има съществено значение за пълноценната реализация на една от европейските цели на Българи, поставена на дневен ред именно от правителството на НДСВ. Става въпрос за ефективната  децентрализация на управлението." Сакскобургготски призна, че това е една тема, която лично той защитава, защото е наблюдавал  в модерните европейски страни този принцип, който довежда властта много по-близо до самите граждани, до хората, за които политиците трябва да се грижат.

„Като местни законодатели във ваши ръце е създаването на такива правила, които да стимулират инвестициите във вашите общини и да гарантират по-пълно правата на гражданите. Бих поставил особен акцент върху онези правила, които гарантират прозрачността и отчетността на местната власт", продължи Симеон с наставленията към общинарите от НДСВ. Той подчерта, че при толкова коментари, много пъти незаслужени или просто обобщаващи по темата корупция, прозрачността и същевременно отчетността са наистина ключови цели, които трябва жълтите представители в местната власт да се постараят да постигнат.

Лидерът на НДСВ отново припомни идеята си да бъде въведен етичен кодекс на общинските съветници. „Това би спомогнало именно за една по-голяма публичност на дейността ви, а същевременно и да привличате гражданските организации в процеса на вземане на решения. Много от неправителствените организации работят с истински обществени, социални подбуди и съм на мнение, че могат с немалко да ни посъветват или да допринесат за успешната ви работа", посочи още Симеон.

„Също бих предложил да положим усилия да се пречупи моделът, който съм забелязал още през 1996 г. - разделението между управляващите и хората, които се отнасят към управляващите като към „те", като към някакви далечни хора или дори врагове. Трябва да докажете, че администрацията, местната власт, централната власт, в крайна сметка служат на гражданите и това е един много важен принцип, с който и администрацията би била по-добре възприета от хората и би създала една по-добра комуникация", посъветва още лидерът на жълтата партия. Той допълни, че очаква да се подкрепят и насърчават всякакви творчески инициативи. „В това отношение НДСВ ще бъде инициатор на промени в Закона за допитване до народа, с които да се дадат повече възможности на хората, за свикване на местни референдуми и общи събрания на населението. По този повод бих искал да се обърна към вас да изпращате в централата на „Врабча" ваши законодателни предложения и идеи по всички въпроси, произтичащи от работата ви в местната власт. Те ще бъдат обсъдени и преценени с оглед намирането на най-прекия им път към законодателната власт. Това ще допринесе и за по-голяма екипност и по-добра координация между различните управленски нива, в които участва нашето движение", каза още Симеон Сакскобургготски.

ss-ndsv.jpg„Мнозина от вас са пряко ангажирани и с партийните структури на НДСВ. Затова бих се спрял и на някои политически нюанси, тъй като понякога се изумявам от виртуалните твърдения и „прогнози", които се появяват по поръчка в публичното пространство. Искам да подчертая ясно, че внушенията за „преждевременната кончина" на проекта НДСВ са безпочвени. Подчертавам - безпочвени. Както и твърденията, че НДСВ е изоставило либералния си характер, които някои ренегати, напоследък заявяват, за да оправдаят своя недостиг на политически идеи. Мисля, че съм го доказал лично, но и всички съмишленици полагат усилия именно да защитят тези либерални идеи", категорично заяви лидерът на жълтата формация. Той допълни, че от създаването на НДСВ досега са преодолени много трудности, преминати са много изпитания, допускани са, разбира се и грешки. Но това било абсолютно нормално, особено като се има предвид, че НДСВ е нещо съвършено ново и безпрецедентно.

„Важното е, че не се отклонихме от големите идеи, които очертах пред всички българи на 6 април 2001 г., това беше решимостта и готовността ми за модернизация, за промяна в българското общество", посочи Сакскобургготски. След което допълни, че по време на управленския мандат на НДСВ през 2001-2005 г. Движението се е превърнало в основен фактор за модернизацията на страната и това е нещо, което се оценява не само тук, но и в чужбина, откъдето ни наблюдават. Една голяма заслуга на царската формация е интеграцията в евроатлантическите структури. „Допринесохме и за преодоляването на конфронтационния и на двуполюсен модел. Тази конфронтация, която похаби безкрайно много енергия без някакъв позитивен резлутат", припомни Симеон. Според него днес, в рамките на тройната коалиция, НДСВ е активен гарант за либералните реформи и допринася за една по-балансирана и центристка политика на самото правителството.

„НДСВ съвсем не е изчерпан проект! Днес, обществото ни повече от всякога има нужда от стабилен центристки субект, от политическа формация, която има капацитета да провежда реална либерална политика. НДСВ е именно тази  политическа формация, с което можем да се гордеем, защото провеждаме една модерна, европейска политика", заяви Симеон Сакскобургготски. Той увери, че има волята да продължи в тази посока, защото утвърждаването на центризма и либералните ценности има определящо значение за политическата стабилност на България. „Центризмът не е партийна всеядност или самоцелен стремеж към власт. Той е последователна политика на умереността и търпеливото търсене на съгласие в името на националните интереси", посочи лидерът на НДСВ. И продължи: „И ако приемем, че политическите крайности не са добри за държавността, на която лично аз много държа, защото в една крехка демокрация трябва да положим всички усилия за укрепване на тази държавност, то бихме могли да кажем, че центризмът е политика в подкрепа на държавността. Ние сме призвани да бъдем активни изразители на тази тенденция и ще продължим да го правим! Тъкмо поради това НДСВ е и ще бъде незаобиколим фактор в българската политика!"

„Ако днес не се оценява от някои носталгици по миналото или други хора, които биха дори се осмелили да предизвикат дестабилизация - вредна най-вече за хората, а не за едни или други политически субекти, мисля, че в бъдеще за нашето усилие, нашият центризъм, нашето либерално мислене, толерантният начин, по който се отнасяме ще се оцени.  Обществото започва да приема либералните и центристки ценности. Така че ще трябва всички да положите усилия, за да може да ни сочат с пръст и да казват: ето, това са хората от НДСВ, модерно мислещи, които си вършат работата, които са съвестни, които имат усещане за проблемите на хората, понеже при либералното мислене човекът е най-важното и това не бива да го забравяме", посочи в заключение на словото си лидерът на НДСВ.

В началото на срещата на тема „ Европейски измерения на местното самоуправление" говорителят на НДСВ Станимир Илчев подчерта, че интересът към партията е висок. Той съобщи, че при проведени 20% от Общите събрание на структурите на НДСВ в страната са били приети, по данни на отдела Национална координация, 500 нови членове, като най-много са в общинската структура на партията в Казанлък - 73.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4520 |06.03.2008 Режат 8000 щатни и 1400 цивилни бройки от българската армия . 11| 4816 |06.03.2008 Доц. Лозанов: Ако Първанов е ловувал, логично е да се оттегли . 4| 4440 |06.03.2008 О. Пeтков, и.д. на БДЖ: Катализатор е изпепелил вагона . 22| 5924 |06.03.2008 Президентски пикник и "пуцане" в деня на трагедията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads