Реклама / Ads
34| 12934 |10.03.2021 НОВИНИ

На символична сума и в сърцето на столицата общинско жилище е отдадено под наем на Георги Харизанов

.
Георги Харизанов
Спретната къщурка в сърцето на София е отдадена под наем за символична сума на познато на обществеността лице - политическият анализатор и създател на Института за дясна политика (познат като “Институтът на ГЕРБ) - Георги Харизанов.
 

Това показва разследване на BIRD (Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни). 


Информацията е интересна. Оказва се, че в къщата на ул. Методи Кусевич се помещава фирмата “Бест Брендс” ЕООД, която е на съпругата на Харизанов. Жилището е общинска собственост. То било отдадено под наем през 2013 г. чрез договор със Столичната община за период от 5 г. и възможност за удължаване. 


Двуетажният имот е с разгърната площ от 150 км. м., а от 2013 г., та до ден днешен фирмата плаща скромния наем от 416 лева на месец. Цената обаче е поне 5 пъти по-ниска от пазарната, показва справка в агенциите за недвижими имоти. 


Фирмата “Бест Брендс” ЕООД, освен всичко, се явява и партньор на българския клон на офшорка, свързана с ТИМ. 


Фирмата е с капитал от 2 лева. Официално се води микропредприятие, на което основание не подава подробни годишни финансови отчети. От системата “Дакси” се вижда, че когато наема къщата, “Бест Брендс” отчита 849 000 лв. приходи от продажби, а през следващите няколко години достига почти 2 милиона лева годишно.


Тези добри резултати от продажби обаче са обременени с големи дългове – 1,5 милиона задължения за 2019 г. са декларирани в баланса публикуван Търговския регистър. Това не пречи на “Бест Брендс” да поддържа висок стандарт видно по превозните средства на фирмата. До 2018 тя ползва BMW X5, чиято застрахователна премия се равнява на половин година наем за общинския имот.


Харизанов и съпругата му пък живеят в елитен нов блок на ул. Хаджи Димитър на пъпа на София, където са наематели на апартамент  от 100 кв. м. Той е собственост на “Фертитрон България”, която пък е собственост на люксембургската Anko Lane. А тя от своя страна е собственост на офшорката от Британските вирджински острови Fertitron Inc. Същевременно “Бест Брендс” се явява партньор на “Фертитрон България” според фирмената уеб страница на компанията.


От “Фертитрон” не отговориха на изпратените по имейл въпроси в какво точно се изразява партньорството им с Харизанови и какъв наем заплаща той. По телефона от офиса на Хаджи Димитър не отрекоха, че имат партньорски отношения с “Бест Брендс”, но и не потвърдиха: “Нямаме право да даваме такава информация”.


Потърсен за коментар Харизанов отрече фирмата на жена му да си партнира с “Фертитрон”.


“Фертитрон” всъщност е фирма на покойния Никола Дамянов, известен като финансовия стратег на варненската групировка ТИМ.


Той емигрира в Канада и става “капиталист” още при социализма като неколцина избрани – Огнян Дойнов, Георги Найденов – Тексима и Людмил Дионисиев. Чрез тях Държавна сигурност движи схемите за източване на милиарди към западни банки, за да ги върне в България като инвестиции в предприятия и имоти.


Дамянов урежда ТИМ да закупи “Химимпорт” и преживе не крие похвалите си за своите протежета. “Това са хора, които работят по най-точния начин и никой не стои зад тях”, казва той, цитиран от Капитал. Иво Каменов любезно му връща топката като му отдава почит посмъртно: “Той беше най-доброто от социализма”.


Връзката между ТИМ и сегашната власт може да се проследи до далечната 1995 г., когато Бойко Борисов и неговия бизнес партньор Румен Николов – Пашата продават на Иво Каменов фирмата “Тео Интернационал”. Няколко месеца преди тази сделка бопаджиите са разбили нелегална фабрика за цигари в Крайморие в помещения наети от “Тео Интернационал”. Случаят е заметен от местните антимафиоти, но медийните публикации и записи в Търговския регистър, публикувани от Биволъ, доказват документално този характерен за мафиотския преход способ за първоначално натрупване на капитали.


Името на Никола Дамянов изскочи и по делото срещу Маргините, които според държавното обвинение планирали да го убият, заедно с генерал Любен Гоцев и контрабандиста Иван Тодоров – Доктора. И тримата днес са покойници, като само Доктора почина от насилствена смърт. След кончината на Дамянов-баща, бизнесът му беше наследен от неговия син Венцислав Дамянов, който живее основно в чужбина. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2949 |10.03.2021 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3098 |09.03.2021 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 1| 2958 |08.03.2021 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 2777 |02.03.2021 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads