Реклама / Ads
38| 5382 |09.03.2010 НОВИНИ

Сините подкрепят импийчмънта, ДПС удря рамо на Първанов

.
Мартин Димитров
СДС ще подкрепят управляващите, ако започнат да събират подписи за импийчмънт на президента Георги Първанов. Това обяви лидерът на сините Мартин Димитров след заседание на НС на СДС. От ДПС застават зад президента, влизат в темата с огромно недоволство.
 
Лидерът на СДС Мартин Димитров е категоричен обаче, че инициатор за това трабва да са ГЕРБ, те знаели къде се намира парламентарната стая на сините и можели да ги потърсят.

„Президентът прави всичко възможно да се постави в центъра на събитията и ние няма да му помагаме. Надяваме се това да е урок за управляващите”, каза още Димитров.

Според него, няма лошо, ако се задвижи процедура по импийчмънт на Първанов, но партията му няма да участва в това президентът да се представи като жертва от създалата се ситуация.
Маритн Димитров коментира и актуалната тема за протестите на лекарите.

„Трябва да има ясна концепция за здравната реформа, хората трябва да знаят къде трябва да стигнат и кога. Но в условия на криза дори и леви правителства не увеличават осигуровките Препоръчваме на премиера и правителството да се откажат от тази си идея”, предлагат от СДС. Партията им е приела и декларация за скандала в здравеопазването.
В партийния документ се посочва, че партията подкрепя усилията за повишаване на качеството на медицинската грижа и здравната помощ в страната, подкрепя ограничаването на безконтролните разходи за здраве, подкрепя бързото премахване на рекета на фармацевтичните компании върху здравната система. Сините обаче са категорични, че липсва екипност при прилагането на здравната реформа, последователност и предвидимост на необходимите промени, предварителна оценка на ефективността на взиманите правителствени решения.

СДС ще настояват за внасяне в НС на доклад за здравето на нацията, за изработването на финансов план за излизане от здравната и демографската криза, за създаване на работна група между здравно министерство, НЗОК, синдикати, професионални съсловни организации, парламентарно представени партии за постигане на консенсус по целите и приоритетите на здравната реформа.

Лютви Местан каза на пресконференция, че ДПС не намира конституционни и законови основания за задействане на процедурата за отстраняване на президента. „Влизаме в тази тема с огромно недоволство, защото не това е темата на България днес. Тоуй добави, че в България се четат стенограми на скандала, вместо доклада на Барозу. От ДПС са направи сериозен анализ, според който няма основания да бъде поискано отстраняването на президента Георги Първанов.

„Всичко останало стои в полето на моралните категории и ние не бихме искали да играем ролята на морални съдници”, каза Местан. Според него ако този разговор е бил между физическите лица Първанов и Дянков, тогава позицията на ГЕРБ е щяла да бъде основателна. Но именно защото става дума за институционален диалог между президент и вицепремиер, информацията за разговора им е публична по своята същност. „Колкото по-бързо приключи тази война, толкова по-добре”, каза Местан и допълни, че това не са негови думи. „Притеснени сме, че в политическите дебати продължава да властва езикът на конфронтацията”, казаха от ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5323 |04.03.2010 Дебат за депутатските заплати искат сините . 14| 5491 |17.02.2010 Сините плашат Борисов с "Белене", на него не му пука . 3| 4782 |04.02.2010 Общинските съветници от БСП няма да подкрепят Бюджет 2010 . 3| 4807 |28.01.2010 Сините правят списък на онези, които не вършат работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads