Реклама / Ads
1| 6863 |27.08.2015 НОВИНИ

Скандална обществена поръчка в министерството на туризма

.
Министерство на туризма
Скандална обществена поръчка на МТ на път да отиде в съда Гаф в процедурата по обществената поръчка за „Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари”, обявена от министерство на туризма, е на път да я прати в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховният административен съд (ВАС).
 
Корупционната схема и опит за фалшификация лъсна при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството на туризма. Още на предишния етап от процедурата е констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни.

Днес в министерство на туризма бе отворена ценовата оферта на участника, който „тогава беше пропуснат в разглеждането на документите, които той е подал“, както казаха от комисията. Това станало според указанията на възложителя, обясниха те при отварянето на офертата и допълниха, че според тези указания комисията е върната да разгледа и да коригира допуснатите грешки. Но и днес поредният етап от процедурата не мина без възражения от други участници в процедурата и още преди отваряне на офертата, някои от участниците казаха, че спорът ще трябва да продължи в КЗК. „Според нас процедурата до този момент е доста дълбоко опорочена, да не говорим, че няма и никаква възможност тя да бъде изпълнена. Ние смятаме, че щом веднъж е отстранен неправомерно изряден участник, а е допуснат такъв, който не е трябвало да бъде допуснат, това е достатъчно голям порок и процедурата би трябвало да си остане на тази фаза и вероятно канселирана и пусната отново. Очевидно възложителя в лицето на министерство на туризма смята нещо друго и доколкото нашите гледни точки се разминават – КЗК и ВАС са институциите, които разглеждат подобни казуси и уреждат подобни отношения“, каза Иво Желев представител на друг от участниците в процедурата ECTAT OOД. Той обърна внимание и на това, че поръчката няма как да бъде изпълнена, защото основни етапи от нея са проучване сред български и чужди туристи през пролет и лято 2015. „От гледна точка на днешната дата 27 август, колкото и добри да са намеренията на комисията и тя да иска да поправи своята грешка няма как да върне времето назад и тя да направи пролет или лято“, обясни Иво Желев. „Според нас процедурата е компроментирана още от самото начало, тъй като предметът на обществената поръчка включва проучване на чуждестранните и българските туристи – пролет, лято и есен, а сега сме 27 август, а се отварят ценовите оферти. При най-добро стечение на обстоятелствата на първи септември би могло да се очаква, че ще има решение на възложителя, разкрива БГНЕС.

При толкова допуснати нарушения неминуемо ще се стигне до обжалване пред КЗК и пред ВАС, така че отиваме към края на годината. Така предметът на обществената поръчка не би могъл да се изпълни от когото и да е било, защото пролетта мина, лятото мина и есента на 2015г. ще мине“, смята и адвокатът на ЕСТАТ Милана Кривачка. Според тях най -коректно би било министерство на туризма да прекрати процедурата и да открие нова, която вече в предмета си да включва същото проучване само че за 2016г. БГНЕС припомня, че корупционна схема и опит за фалшификация от представители на министерство на туризма лъснаха през юли при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството на туризма. Още на предишния етап от процедурата е констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни.


Обществената поръчка е за "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари". Прогнозна стойност й е до 753 000 лв. без ДДС като включва 4 дейности: проучване на чуждестранни посетители за лято 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на нови генериращи пазара - Австрия, Израел, Италия, Китай. Поръчката е открита през март от министерството на туризма и на 21 юли бяха отворени ценовите оферти за 7-те участника допуснати до този етап, когато стана и скандалът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6455 |23.07.2015 Гърмен пак пред бунт! Скандална кметица продава Ковачевица за стотинки . 0| 4677 |14.07.2015 Атанасова: В мое лице политическа поръчка няма! . 0| 5150 |10.07.2015 Дете от скандалната екскурзия в Испания: В хотела имаше наркомани и пияни . 0| 4804 |08.07.2015 Иван Костов: Срещу мен се изпълнява политическа поръчка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads