Реклама / Ads
2| 2904 |27.02.2023 НОВИНИ

Скандално: Червеният полумесец в Турция продава вместо да дарява палатки на нуждаещите се

.
Представители на опозицията в Турция и опозиционни медии критикуваха турския Червен полумесец, че вместо да дарява, продава палатки на останалите без подслон, след разрушителните земетресения от 6-ти февруари, съобщават световните агенции. Скандално е най-голямата хуманитарна организация в Турция – Червеният полумесец да продава палатки, вместо да ги дарява безвъзмездно на нуждаещите се.
 

Според в. „Джумхуриет“ турският Червен полумесец е продал 2050 палатки на местната благотворителна организация „Ахбап“ за 46 милиона турски лири, т.е. около 2.4 млн. долара. Земетресенията, които разтърсиха Турция на 6-ти февруари, отнеха живота на повече от 44 000 души в страната и на хиляди други в съседна Сирия.

 

Скандално е най-голямата хуманитарна организация в Турция – Червеният полумесец да продава палатки, вместо да ги дарява безвъзмездно на нуждаещите се. Ръководителят на турския Червен полумесец Керем Кънък потвърди в Туитър, че палатки са били осигурени „срещу цена“ на организацията „Ахбап“ от „Къзълай Кадир“ – подразделение на Червения полумесец, което отговаря за производството на палатки. „Сътрудничеството на Червения полумесец с „Ахбап“ е морално, разумно и етично“, каза Кънък.

 

Няколко представители на опозицията призоваха за оставка на председателя на Червения полумесец: „Не ви е срам“, написа в Туитър лидерката на „Добра партия“ Мерал Акшенер. Турският президент Реджеп Ердоган обвини критиците на Червения полумесец в "непочтеност и подлост". В отговор Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна партия – Народнорепубликанската, обвини Ердоган в туит в „обида на жертвите на земетресенията“. Към турското правителство бяха отправени обвинения, че не е осигурило достатъчно палатки, хуманитарна помощ и спасителни екипи на няколко места в първите дни след разрушителните трусове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6409 |31.01.2023 Хърватският президент скандално: Крим никога повече няма да е част от Украйна . 0| 2877 |01.04.2022 Червеният кръст: Свършват ни епитетите за ужаса в Мариупол . 24| 39288 |02.02.2022 Скандално: Иван Гешев иззел знакови дела срещу бивши шефове на “Трейс Ямбол” от разследващи . 5| 7596 |19.02.2021 Скандално: На среща на Г-7 - Меркел си изключи микрофона, не слуша речта на Джонсън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads