Реклама / Ads
0| 3891 |23.05.2022 НОВИНИ

Скандално! Чрез БАБХ тайно се пробутват на превозвачите нови фирми за контрол на плодовете и зеленчуците

.
Така изглежда сега границата с Турция
Чрез БАБХ тайно се пробутват нови фирми на превозвачите, които внасят плодовете и зеленчуци от Турция, с цел посочените частни дружества да ги представляват пред държавните органи. Това съобщиха за Фрог нюз източници от транспортните фирми.
 

Те предоставиха и формулярите, които в момента се лансират от държавната институция. В същото време неясно по какви причини БАБХ прекрати договора с фирма “Евролаб 2011”, която държи лабораторията за изследване на влизащите от южната ни съседка храни. Оправданието за създадения хаос на границата е, че държавата иска да поеме дейността. Тази теза, обаче се пропуква, след като на превозвачите са били раздадени преди дни готови и еднотипни формуряри,  да подписват договори с неясно как избрани фирми.  А те са три: “Любимец 13” ЕООД, “Евромар Строй” ЕООД и “Крис Спед Лоджистик” ЕООД. 

 

Първата фирма се представлява от Бранимира Милкова, като седалището й е в Русе. Предметът на дейност е търговия на едро и дребно. Прави впечатление, че капитала на дружеството е 10 лева.  Милкова е съпруга на д-р Камен Милков, който пък е почетен консул на Монголия в Русе.


“Евромар Строй” ЕООД е специализирано дружество за извършване на строителна дейност. Никъде не е посочено, че има има опит в сферата на храните. Представител, според Търговския регистър, е Адриан Тодоров, а седалището е в столичния кв. “Стрелбище”. Разполага с капитал от 500 лева. 

 

Третото дружество - “Крис Спед Лоджистик” ЕООД е регистрирано в Хасково. Разполага с капитал от 2 лева. Наши източници разказаха, че вчера от името на фирмата на ГКПП “Капитан Андреево” се е появил човек с прозвището Сливата. Хората, обаче били изненадани, тъй като се коментирало, че има криминална регистрация. Според регистрите, фирмата се представлява от Красимира Георгиева. 

 

Сигнал


Шефът на лабораторията Васил Димитров от няколко дни алармира, че държавата прави всичко възможно, за да сложи неправомерно ръка върху бизнеса му. Информира, че олигарх е поискал да заграби дейността, но след отказ, се е заканил да впрегне цялата мощ на държавата, за да го смачка. Дни по-късно неприятностите с институциите започват, а за капак, дейността му се прекратява със заповед на БАБХ от 20 май т. г. 

Работещи на граничния пункт смятат, че хаосът с тировете, след като Агенцията пое контрола по извършване на пробите, се прави нарочно. Идеята, смятат те, била да се покаже, че държавата не може да овладее процеса и затова ще отдаде пак дейността, но  на други частни фирми,  избрани по неясни правила и критерии.  Именно това навежда на мисълта, че се рекетира един бизнес, за да се даде път на други играчи.

 

Хаос и днес

 

Днес отново на място са струпали над 700 тира с плодове и зеленчуци. Държавата вече иска на шофьор по 500 лева ,за да се разтоварят по 2 касетки с продукти, които да бъдат изследвани. Някои от водачите отказват да броят тази сума, която доскоро е била с 50 евро по-малка. Има случай, при който е издадена фактура за платени 500 лева, но камионът дори не е бил разпломбиран. Това означава, че контрол изобщо не е бил извършен. За този и подобни случаи вече е сезирана ЕК. 


Днес рано сутринта зам.-министърът на земеделието Иван Христанов се появил на пункта, за да види защо и как е възникнал този хаос. Идеята на БАБХ била да хвърли вината върху действащата доскоро лаборатория. Не се получило, тъй като именно шефът Васил Димитров алармирал предварително управляващите за очаквания ад, след прекратяване на дейността му. 

 

Христанов този следобед се среща с представители на турската страна, за да се намери изход от кризата. Сгледата се провежда на ГКПП “Капитан Андреево”, но от страната на Турция. Все още резултатите не са ясни. Междувременно КПКОНПИ провелява Иван Христанов за конфликт на интереси.

 

 Изпратените ни от превозвачите договори, които са лансирани от представители на БАБХ:
.


.


.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11658 |22.05.2022 Напрежението расте! БАБХ се готви да си “измие” ръцете за хаоса на Свиленград с лабораторията, която държавата притиска /документи/ . 0| 8589 |21.05.2022 Заради противозаконни действия на БАБХ назрява дипломатически скандал с Турция . 0| 75847 |20.05.2022 Дни след като бизнесмен предупреди, че мафиот впрегнал държвата срещу него, БАБХ иззе дейността му . 0| 9040 |04.05.2022 Митрофанова заплашва България чрез Шойгу: Всеки подпомогнал украинската армия ще е законна цел за поразяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads