Реклама / Ads
18| 7255 |07.06.2021 НОВИНИ

Скопие: „Не“ на българската позиция, никакви отстъпки за език и идентичност

.
Македонската идентичност и език не са и няма да бъдат предмет на каквито й да било преговори. Нашата идентичност и език са резултат на научен и културен факт, резултат на дългогодишна история и културно развитие. Процесът на развитие на нашите идентичност и език са резултат от историята ни, както е и в останалите балкански страни. Това заявява македонският президент Стево Пендаровски в интервю за белградския „Политика“, публикувано днес.
 

В този дух е и изявлението на премиера Зоран Заев: Португалското предложение, което в момента се обсъжда в София, и чието решение е благоприятно и за двете страни е особено важно. Не говорим за анекс или ново споразумение, но търсим формулировки за рамката на преговорите за приемането ни в Европейския съвет.

Не приемам българската декларация и ако македонският език и идентичност са на масата в разговорите с България, ние няма да участваме в такива преговори и това разясних на европейските държави, отговори премиерът Зоран Заев вчера на обвиненията на VMRO- Обвинения DPMNE, че тези дни се провеждат тайни преговори в София, на които Македония се е съгласила с изискванията на българската декларация от 2019 г. да бъде част от рамката за преговори за членство в ЕС. Лидерът на опозицията Християн Мицкоски обвини във фейсбук министър-председателя, че "подготвя предателство на националните интереси" и обяви протести, а вчера депутатът Антонио Милошоски добави, че специалният пратеник Владо Бучковски е обсъждал в София през последните три дни, че "Скопие ще подпише приложение или друга форма на гаранция, което ще означава приемане на анахроничните позиции, гласувани в декларацията на българския парламент." Това пише македонската медия „Слободен печат“.

 

Заев: Не приемам българската позиция

- Не приемам българската декларация. Португалското предложение се обсъжда в София, чието решение е благоприятно и за двете страни. Радвам се, че предложението е такова, но без твърде много очаквания, защото България вече има служебно правителство. Ние не говорим за анекс или ново споразумение, ние имаме споразумението за добросъседство. Изискват се формулировки за рамката за преговори, която е приета от Европейския съвет, в България не се решава. Смятаме, че португалското предложение е добра основа и трябва да дадем шанс на процеса. За нас е важно целият ЕС да разбере, че македонският език и идентичност са неприкосновени и ние не преговаряме за това. И им казахме в Брюксел, че не говорим за това, категоричен е премиерът.

Той добави, че компетентните министри поддържат ежедневна комуникация с българските си колеги и че очаква среща със служебния премиер Стефан Янев. Заев отново призова България да ни подкрепи по европейския път, а целият Съюз да спази думата си и да предостави преговори на страната ни.

По отношение на призивите от опозицията Заев заяви, че поведението им е безотговорно.

- Със статусите и коментарите във Facebook чрез обществеността те не носят добро на държавата. Грижата за бъдещето е често срещана. Те имат португалското предложение и се радвам, че не го коментират подробно. В това предложение няма нищо, което да застраши интереса ни, а само да гарантира бъдещето ни, - казва Заев.

 

Брюксел е третата страна в проблема

Според анализатори, въпреки че фокусът е върху разговорите между Скопие и София, много неща зависят от Брюксел. Политологът Иво Рангелович казва, че ЕС трябва да защитава интеграционните процеси като цяло, но и процесите в Македония.

- Брюксел е третата страна на проблема, тъй като няма твърда и ясна рамка за преговори, имунизирана срещу мъглявите изисквания на държавите-членки. Разбира се, има шанс да се постигне компромис с техническото правителство в България, но това в никакъв случай няма да бъде решение, а рамка или пътна карта, чрез които спорът ще бъде разрешен и ветото ще бъде отменено. В зависимост от новата политическа констелация след изборите в България може да се очаква решение, но се опасявам, че времето само задълбочава проблема, т.е. не трябва да чакаме ново правителство. Ако България потвърди ветото, тя няма да разклати правителството в Македония, защото основата на този проблем е абсурдна, но от друга страна, това ще засили евроскептицизма и съответно вакуума в тази област. - казва Рангелович за "Слободна преса".

 

Външният министър Бужар Османи казва, че европейските принципи са на наша страна

- Опитваме се да аргументираме тези принципи пред България и нашите приятели. Справедливостта е само един от принципите, но има много. Във всички вълни на разширяване на ЕС имаше опити да се наложат двустранни въпроси, да се забави процесът, но Съюзът винаги е бил по-силен и винаги е успявал. Той направи това въз основа на спазване на принципите, заявява на свой ред Османи пред ТВ 24.

 

Гърция иска решение между София и Скопие

Заместник-министърът на външните работи на Гърция Константинос Власис заяви в интервю за българския всекидневник "Труд", че Гърция твърдо подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани, позиция, потвърдена от премиерите по време на срещата им миналата година.

Власис посочва, че неизбежно има разногласия и различия между съседните държави и особено в регион като Балканите, където историята е изминала дълъг път. Според него единственият начин за преодоляване на различията винаги е дискусията и диалогът.

Власис е категоричен, че Атина би искала да види всички разлики между София и Скопие да бъдат преодолени.

- Единствената цел е да се постигне сигурност и стабилност в по-широкия регион и да се създаде общо европейско бъдеще за нашите граждани, допълва той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 22217 |06.06.2021 Tagesspiegel: Българската мафия в беда . 31| 19160 |04.06.2021 Мика Зайкова: Борисов е обещал да спре АЕЦ „Козлодуй“ до 2024 г. „Турски поток“ умира прав, защото Унгария каза „не“ . 2| 5162 |03.06.2021 Euractiv: САЩ разчистват българската мафия . 2| 5578 |02.06.2021 БСП: Акцията на прокуратурата в МВР изглежда като посегателство върху българската държавност и институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads